Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Δυσκοιλιότητα; Πώς θα κάνετε το έντερο να δουλεύει «ρολόι»

Δυσκοιλιότητα; Πώς θα κάνετε το έντερο να δουλεύει «ρολόι»
H δυσκοιλιότητα οφείλεται σε πολλές αιτίες με κυριότερη τον σύγχρονο τρόπο ζωής (άγχος, μη ισορροπημένη διατροφή, καθιστική εργασία κ.ά). Μπορεί επίσης να  συνδέεται με την ηλικία και το φύλο σας (καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ταλαιπωρεί συνήθως τις γυναίκες). Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε; Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Πότε μιλάμε για δυσκοιλιότητα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα που μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές ή μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών παθήσεων. Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ως φυσιολογικό ρυθμό κένωσης την μια ημερησίως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός φυσιολογικών κενώσεων – αυτές μπορεί να είναι από 3 την ημέρα, έως 3 την εβδομάδα. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, η οποία δεν είναι μόνιμη ούτε σοβαρή. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε  τι την προκαλεί, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Έτσι λοιπόν, ο κλινικός ορισμός της δυσκοιλιότητας  περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα,  εφόσον συμβαίνουν για τουλάχιστον12 εβδομάδες, όχι απαραίτητα συνεχόμενες κατά τους τελευταίους 12 μήνες: • σκληρά κόπρανα • αίσθημα ατελούς κένωσης (1 στις 4 κενώσεις)
• δυσκολία στην κένωση και κοιλιακό πόνο • λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα • αίσθημα ορθοπρωκτικής απόφραξης.

Τι φταίει;
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες  που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα είναι:
  • Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
  • Η απουσία φυσικής δραστηριότητας - Καθιστική Ζωή
  • Η αγνόηση της επιθυμίας για κένωση    
  • Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών – Αφυδάτωση
Άλλα αίτια που την προκαλούν μπορεί να είναι λειτουργικές διαταραχές του εντέρου (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), διάφορες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός), νευρολογικές διαταραχές, φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. αντιυπερτασικά, αντιόξινα, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά κ.ά.), Ψυχολογικές διαταραχές  (π.χ. κατάθλιψη), ορμονικές μεταβολές στην κύηση και στην εμμηνόπαυση καθώς και η ηλικία >65 ετών

Περάστε στην αντεπίθεση
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από το ΕΛΙΓΑΣΤ, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν το έντερό σας να δραστηριοποιηθεί:

1. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Κατανάλωστε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών καθημερινά στη διατροφή σου (25-35γρ/ημερησίως), συνοδεύοντας κάθε κύριο γεύμα με μια μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών. Εντάξτε  καθημερινά ως ενδιάμεσο σνακ, φρούτα τα οποία καταναλώνονται με τη φλούδα, κιτρώδη φρούτα (πορτοκάλι, ακτινίδιο) που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, καθώς και φρούτα πλούσια σε σορβιτόλη (π.χ. μήλο, δαμάσκηνο), η οποία εμφανίζει ήπια καθαρτική δράση. Στα αρχικά στάδια της προσπάθειάς σας και μέχρι να πετύχετε τον ημερήσιο στόχο των 25 γρ φυτικών ινών/ημέρα, μπορείτε να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα φυτικών ινών για να ανακουφιστείτε.

2. Βάλτε τα προβιοτικά-πρεβιοτικά στη ζωή σας: Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και μπορείτε να τα λάβετε εξωγενώς μέσω συμπληρώματος διατροφής ή ακόμη προσθέτοντας στη διατροφή σας γαλακτοκομικά πλούσια σε προβιοτικά, (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, τυριά, προϊόντα εμπλουτισμένα με προβιοτικά).

 3. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά Μεταφέρουν τις άχρηστες ουσίες και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Παράλληλα ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, βοηθώντας το να κάνει περισταλτικές κινήσεις, ενεργοποιώντας έτσι την κένωση. Καταναλώστε περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσετε την επαρκή ενυδάτωση σας. Προτίμησε το μεταλλικό νερό, καθώς το μαγνήσιο που περιέχει φαίνεται να έχει ήπια καθαρτική δράση.

4. Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να  ακολουθείτε 3-4 φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα άσκησης διάρκειας τουλάχιστον 30-40 λεπτών. Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι  βοηθά στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

5. Ακούστε το αντανακλαστικό του εντέρου σας! Ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες και μετά την κατανάλωση των γευμάτων!  Δώστε χρόνο στο σώμα και στο έντερο σας να λειτουργήσει! Και φυσικά μειώστε το άγχος!

Αναζητήστε λύσεις στο pharm16.gr μέσα από...

* Το φαρμακείο της φύσης – με προιόντα που προσφέρουν φυσική φροντίδα στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας
* Προϊόντα που βοηθούν τη φυσιολογική εντερική λειτουργία
* Συμπληρώματα διατροφής – ειδικά σχεδιασμένα για τη δυσκοιλιότητα, για την αποκατάσταση της λειτουργίας της εντερικής χλωρίδας καθώς και για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Kαι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα;

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια με επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα διαγνώσει τα αίτια και θα συστήσει την ανάλογη θεραπεία. Σε δύσκολες και χρόνιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ο γιατρός μπορεί να συστήσει για ορισμένο διάστημα και τη χρήση υπακτικών (διατίθενται σε χάπια, σιρόπια και υπόθετα). Η επιλογή του κατάλληλου, καθώς και η διάρκεια λήψης του γίνονται από το γιατρό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη και την κατάσταστη υγείας σας (π.χ. αν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας). Να θυμάστε ότι σε περίπτωση που η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε κακή διατροφή, αλλά σε κάποια νοσήματα ή στη λήψη ορισμένων φαρμάκων, τότε για να θεραπευθεί θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η αιτία που την έχει προκαλέσει.

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων διατροφής και υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό. Τα συμπληρώματα διατροφής και τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία νόσων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00