ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 🌍
Αβγά και υγεία! Ολα τα μυστικά τους!
Τα αβγά είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός! Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τις ποικιλίες τους, τα μεγέθη και τις κατηγορίες ποιότητάς τους; Τι σχέση έχουν με τη χοληστερίνη και πώς μπορούμε να τα επιλέξουμε σωστά; Από τη συντήρηση έως το πώς να διαπιστώσουμε αν είναι φρέσκα, αυτό το άρθρο καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αβγά και τα κόλπα στην αγορά και χειρισμό τους!
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Και τα δύο μαζί λοιπόν αποτελούν το καλύτερο «διατροφικό δίδυμο»! Γι’αυτό και είναι καλύτερο να τα τρώμε μαζί ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητές τους! Καταναλώνοντας για παράδειγμα μόνο το ασπράδι παίρνετε μόνο πρωτεΐνες και κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο από όσα υπάρχουν στον κρόκο.
Πόσα αβγά μπορώ να τρώω; Επειδή ένα 1 μεσαίο αβγό περιέχει περί τα 160 mg χοληστερίνης, ενώ ένα μεγάλο περί τα 190 mg, εάν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι ανεβασμένα, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να τρώτε τα αβγά και για τον τρόπο παρασκευής τους.
Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα αβγά: Σημαντικά tips για την αγορά τους!
Μυστικά ασφάλειας & αποθήκευσης!
1ος τρόπος: Ένας απλός και πρακτικός τρόπος για αντιληφθείτε εάν είναι φρέσκο το αβγό είναι να το βάλετε σε μια λεκάνη ή δοχείο με κρύο και ελαφρά αλατισμένο νερό:

Ο σωστός χρόνος βρασμού του αβγού είναι 3 με 4 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του. Εξάρταται όμως και πώς θέλετε να το καταναλώσετε. άν όμως πρόκειται να το κόψετε σε φέτες ή να το γεμίσετε, τότε χρειάζεται γύρω στα 10 λεπτά. Εαν τα θέλετε σφιχτά υπολογίστε ότι χρειάζονται γύρω στα 8 με 10 λεπτά βράσιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βράστα αβγά ή scrambled; Ποια είναι η πιο υγιεινή εκδοχή;
Στο Pharm16.gr 40+ χρόνια τώρα είμαστε στο πλευρό σας με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της υγείας σας! Χρήσιμα βοηθήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: μέσα από το on line chat, τo τηλέφωνo επικοινωνίας (211-2143 503) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία: στην οδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- Η θρεπτική ανάλυση του αβγού: Τι πρέπει να ξέρετε για τα οφέλη του
- Ασπράδι ή κρόκος: Ποιες είναι οι διαφορές και ποιο να προτιμήσετε;
- Αβγά και χοληστερίνη: Μύθοι και αλήθειες για την κατανάλωσή τους
- Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα αβγά: Σημαντικά tips για την αγορά τους
- Μυστικά αποθήκευσης των αβγών: Πώς θα τα διατηρήσετε φρέσκα και ασφαλή
- Πώς θα καταλάβετε εάν είναι φρέσκα!
- Πόσο να τα βράσετε για το τέλειο αποτέλεσμα!
Η θρεπτική ανάλυση του αβγού
Το αβγό αποτελεί πραγματικά μια από τις λίγες φυσικές τροφές που μας προσφέρουν τόσα πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά και οι βιταμίνες Β, ιδίως η χολίνη, που είναι σημαντικά για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο αλλά και αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βοηθούν στην ενίσχυση της όρασης και στην προφύλαξη των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και ότι έχουν λίγες θερμίδες, αποτελολυν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και καλύπτουν το 75% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β12 και σε μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό σε βιταμίνες Α, D, E, B2, φολικό οξύ, φώσφορο και σίδηρο… Εεε, δεν είναι να αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο θρεπτικά!Ασπράδι ή κρόκος; Ποιες οι διαφορές και τι να προτιμήσετε!
Το ασπράδι έχει υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες ανώτερες και από το κρέας, οι οποίες αφομοιώνονται εύκολα και περιέχουν όλα τα τα βασικά αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός. Ο κρόκος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και λιπαρά, τα οποία όμως είναι κυρίως ακόρεστα, και σε αυτόν συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικροδιατροφικά στοιχεία του αβγού (βιταμίνες -όπως Α, B2, φολικό οξύ, χολίνη, Β12, D και E-, ιχνοστοιχεία και μέταλλα -όπως φώσφορος και σίδηρος-, αντιοξειδωτικά -λουτεΐνη, ζεαξινθίνη-, αλλά και φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη.Και τα δύο μαζί λοιπόν αποτελούν το καλύτερο «διατροφικό δίδυμο»! Γι’αυτό και είναι καλύτερο να τα τρώμε μαζί ώστε να εκμεταλλευτούμε τις ιδιότητές τους! Καταναλώνοντας για παράδειγμα μόνο το ασπράδι παίρνετε μόνο πρωτεΐνες και κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο από όσα υπάρχουν στον κρόκο.
Αβγά και χοληστερίνη!
Παρά την υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερίνη, έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση ενός αβγού με τον κρόκο του, στα πλαίσια μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.Πόσα αβγά μπορώ να τρώω; Επειδή ένα 1 μεσαίο αβγό περιέχει περί τα 160 mg χοληστερίνης, ενώ ένα μεγάλο περί τα 190 mg, εάν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι ανεβασμένα, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να τρώτε τα αβγά και για τον τρόπο παρασκευής τους.
Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα αβγά: Σημαντικά tips για την αγορά τους!

- Τα συσκευασμένα βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν στη συσκευασία τους τις απαραίτητες από τη νομοθεσία πληροφορίες όπως: κατηγορία αβγών, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης, αριθμό ωοσκοπικού ελέγχου, όνομα και διεύθυνση παραγωγού.
- Εάν τα αβγά είναι βιολογικής προέλευσης ή οι κότες έχουν τραφεί με ειδικό τρόπο (π.χ. αποκλειστικά με φυτικές τροφές) πρέπει να υπάρχει η ανάλογη επισήμανση από το φορέα πιστοποίησης.
- Στα χύμα αβγά που αγοράζετε π.χ., από τη λαϊκή, βεβαιωθείτε ότι στο σημείο πώλησης τους αναγράφονται με ευκρίνεια η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού. Και επίσης ότι τα αβγά προστατεύονται από την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Μυστικά ασφάλειας & αποθήκευσης!
- Ράγισε, να το πετάξω; Εάν το κέλυφος είναι ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο καλύτερα πετάξτε το, –καθώς μπορεί να έχουν περάσει στο εσωτερικό του αβγού, παθογόνοι μικροοργανισμοί. Εάν ωστόσο κάποια αβγά σπάσουν στο δρόμο προς το σπίτι, πρέπει άμεσα να τα σπάσετε και να τοποθετήσετε το περιεχόμενό τους σε καθαρό μπολ με αεροστεγές καπάκι. Διατηρήστε τα στο ψυγείο το πολύ για 1-2 μέρες και καταναλώστε τα σε φαγητά που μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία.
- Μήπως να τα πλύνω; Όχι, δεν πρέπει να πλένετε τα αβγά όταν τα αποθηκεύετε καθώς έτσι επιταχύνεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η αλλοίωσή τους. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, απλώς σκουπίστε τα με ένα νωπό πανί.
- Εχουν ημερομηνία λήξης; Ναι, τα φρέσκα αβγά τα συσκευασμένα έχουν και είναι αυτή που αναγράφεται και στη συσκευασία, δηλαδή 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής.

- Να τα αφήσω έξω ή να βάλω στο ψυγείο; Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
- Σε ποιο ράφι να τα βάλω; Βάλτε τα στο ψηλότερο/ψυχρότερο ράφι του ψυγείου (καλύτερα μέσα στη συσκευασία τους) και όχι στο μεσαίο ή στα ράφια της πόρτας και σίγουρα μακριά από τροφές με έντονες οσμές ή άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα, για την αποφυγή επιμολύνσεων -κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα. Θυμηθείτε ότι και τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
- Πόσο μένουν στο ψυγείο; Τα σφιχτά βρασμένα αβγά διατηρούνται στο ψυγείο μια εβδομάδα με το κέλυφός τους ή 1-2 ημέρες όταν είναι καθαρισμένα.
Πώς θα καταλάβεις εάν το αβγό είναι φρέσκο!
1ος τρόπος: Ένας απλός και πρακτικός τρόπος για αντιληφθείτε εάν είναι φρέσκο το αβγό είναι να το βάλετε σε μια λεκάνη ή δοχείο με κρύο και ελαφρά αλατισμένο νερό:
- Εάν μείνει στον πάτο και σε οριζόντια θέση είναι φρέσκο,
- Εάν ανασηκωθεί ή ανασηκώνει την πλατιά άκρη του είναι παλαιότερο ημερών
- Εάν ανέβει όλο στην επιφάνια και επιπλέει, ε τότε είναι μπαγιάτικο!
Σε πόση ώρα βράζουν τα αβγά;

Ο σωστός χρόνος βρασμού του αβγού είναι 3 με 4 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του. Εξάρταται όμως και πώς θέλετε να το καταναλώσετε. άν όμως πρόκειται να το κόψετε σε φέτες ή να το γεμίσετε, τότε χρειάζεται γύρω στα 10 λεπτά. Εαν τα θέλετε σφιχτά υπολογίστε ότι χρειάζονται γύρω στα 8 με 10 λεπτά βράσιμο.
- Το κόλπο για να δεις εάν έβρασε! Ακουμπήστε το αβγό στον μπάγκο της κουζίνας σε πλαγιαστή θέση και να το στριφογυρίσετε – το σφιχτό, θα στριφογυρίσει αρκετές φορές, ενώ το εντελώς ωμό, δεν θα ολοκληρώσει ούτε μία περιστροφή.
- Πώς θα βράσω αβγά χωρίς να σπάσουν; Απλώς όταν τα βγάζετε από το ψυγείο, πρέπει να τα αφήσετε 30 λεπτά περίπου, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βράσετε. Ειδάλλως προσθέστε στο νερό λίγες σταγόνες ξύδι –που σύμφωνα με τις γιαγιάδες μας βοηθά να «σκληρύνει» το κέλυφος ώστε να μην σπάσουν.
- Υπάρχει κόλπο για να τα ξεφλουδίζω πιο εύκολα; Ναι υπάρχει! Το κέλυφος απομακρύνεται ευκολότερα, εάν μόλις βράσει το αβγό, τοποθετήσετε κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης ή απλώς το βυθίσετε για 5 λεπτά σε κρύο νερό
- Είναι επικίνδυνα τα αβγά για τροφικές δηλητηριάσεις; Ναι το αβγό χαλάει εύκολα και μπορεί να προσβληθεί από βακτήρια, π.χ. σαλμονέλες, καθώς και άλλα παθογόνα μικρόβια. Εάν όμως αποφύγετε την κατανάλωση ωμών αβγών και ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγή που απαιτεί ωμά αβγά όπως παρασκευή μαγιονέζας η γλυκών, καλύτερα πριν τα παστεριώσετε σε θερμοκρασία, άνω των 71οC, που καταστρέφει βακτήρια και μικρόβια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βράστα αβγά ή scrambled; Ποια είναι η πιο υγιεινή εκδοχή;
Στο Pharm16.gr 40+ χρόνια τώρα είμαστε στο πλευρό σας με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της υγείας σας! Χρήσιμα βοηθήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: μέσα από το on line chat, τo τηλέφωνo επικοινωνίας (211-2143 503) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία: στην οδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων.
Και βέβαια ανακαλύψτε δεκάδες άρθρα στο blog του Pharm16.gr
* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.



![Centrum Bundle Women Πολυβιταμίνη Ειδικά Σχεδιασμένη για τη Γυναίκα 90 Δισκία [3x30 Δισκία] Centrum Bundle Women Πολυβιταμίνη Ειδικά Σχεδιασμένη για τη Γυναίκα 90 …](https://www.pharm16.gr/mediastream/w640/files/products/bfd39da32a2e2f9fc1b2d778828994f9.jpeg.jpg)