Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Αλτσχάιμερ: Πώς θα καταλάβω ότι ο άνθρωπός μου έχει πρόβλημα;

Αλτσχάιμερ: Πώς θα καταλάβω ότι ο άνθρωπός μου έχει πρόβλημα;
Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που προειδοποιούν ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας και ποια είναι τα αναγκαία που πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να είμαστε ενημερωμένοι; Οι ειδικοί σκιαγραφούν το προφίλ της νόσου και μας ενημερώνουν πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με κάποιον ειδικό.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας. Πρόκειται για εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου εξαιτίας της οποίας σταδιακά τα νευρικά κύτταρα και οι συνδέσεις μεταξύ τους καταστρέφονται. Αποτέλεσμα είναι το άτομο να χάνει μέρα με την ημέρα βασικές ικανότητες (όπως μνήμη, προσανατολισμός, κρίση, έλεγχος συμπεριφοράς και αναστολών και τελικώς να παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Τα πρώτα σημάδια

Ένα από τα αρχικά συμπτώματα που πρέπει να μας βάλουν σε συναγερμό, λένε οι ειδικοί, είναι τα κενά μνήμης, που συμβαίνουν συχνά και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων και κυρίως του πάσχοντος, ο οποίος δεν θυμάται και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει συνηθισμένες και απλές δραστηριότητες (όπως τα ψώνια ή το μαγείρεμα), ξεχνά γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα (π.χ. δεν θυμάται που έχει αφήσει τα κλειδιά του ή τι έφαγε το μεσημέρι). Βέβαια για να γίνει διάγνωση ότι πάσχει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, θα πρέπει να εμφανίζει και άλλα συμπτώματα που περιλαμβάνουν προβλήματα προσανατολισμού στο χρόνο και τον τόπο, δυσκολία να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις ακόμη και να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει αυτό που θέλει.

Με μια ματιά πότε απαιτείται άμεση βοήθεια!

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με κάποιον ειδικό σε περίπτωση που το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινότητα! Ειδικότερα εάν ένα άτομο εμφανίζει λίγα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια, όπως...

  • Δυσκολία στη συγκράτηση νέων πληροφοριών. Δεν θυμάται π.χ. γεγονότα ή συνομιλίες που συνέβησαν πρόσφατα. Ξεχνά σημαντικά ραντεβού, δεν θυμάται πού έβαλε το πορτοφόλι του.  
  • Δυσκολία στη σκέψη. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, δυσκολεύεται να βρει και να προτείνει ένα λογικό σχέδιο αντιμετώπισής του. Δυσκολεύεται επίσης να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες (π.χ., να ετοιμάσει φαγητό, να κάνει κατάλογο με ψώνια, να πάρει ένα τηλέφωνο).
  • Δυσκολία στη γλώσσα. Δεν βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει αυτό που θέλει, ενώ δυσκολεύεται να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μια συνομιλία -κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.
  • Δυσκολία στον προσανατολισμό. Μπερδεύει τη δεξιά με την αριστερή κατεύθυνση, μπορεί να χαθεί και, σε προχωρημένο στάδιο, να μην ξέρει πώς να επιστρέψει στο σπίτι. Επίσης σταδιακά, χάνει την αίσθηση του χρόνου, ξεχνά ποια ημέρα, ποιο μήνα ή και χρόνο διανύουμε.
  • Επιθετική και παράξενη συμπεριφορά. Ο ασθενής εμφανίζει παρανοϊκές ιδέες, όπως π.χ., ότι κάποιος προσπάθησε να παραβιάσει το σπίτι του και κατά συνέπεια κρύβει πράγματα προκειμένου να τα γλυτώσει από τον κλέφτη. Στη συνέχεια ξεχνά το σημείο που τα έκρυψε και γίνεται επιθετικός, κατηγορώντας τους οικείους του ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλειά τους.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Στα ειδικά Ιατρεία Μνήμης, η νόσος Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκεται με ακρίβεια έως και 95%. Αρχικά γίνεται κλινική, νευρολογική και ψυχιατρική εκτίμηση και ανάλογα συστήνονται περαιτέρω εξετάσεις (αιματολογικές και βιοχημικές, απεικόνιση του εγκεφάλου κ.ά.) και εξειδικευμένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες (τεστ μνήμης κ.ά.) που βοηθούν στη διάγνωση  και στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου όπως και στην αξιολόγηση των φαρμακευτικών ή άλλου είδους παρεμβάσεων.

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσης των αναγνωστών και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

Ανακαλύψτε στο pharm16.gr εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε διατροφικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00