Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Έτσι, θα βάλετε τέλος στην ενοχλητική καούρα!

Έτσι, θα βάλετε τέλος στην ενοχλητική καούρα!
Η καούρα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι αδύνατον! Αντί όμως να ξοδεύετε χρόνο και χρήμα ψάχνοντας τη λύση ανακούφισης από τα ενοχλητικά της συμπτώματα, δείτε πώς μπορείτε να την προλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία της.

Αυτό που διαχωρίζει τον οισοφάγο είναι έναν μυϊκός δακτύλιος που ονομάζεται καρδιοοισοφαγική βαλβίδα ή και κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ανατομικό στοιχείο του πεπτικού συστήματος που  λειτουργεί σαν πύλη. Ο μυς χαλαρώνει όταν καταπίνετε, ανοίγοντας τη δίοδο μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου και αφήνοντας την τροφή να περάσει στο στομάχι. Όταν ο σφιγκτήρας σφίγγει, κλείνει τη δίοδο, εμποδίζοντας την τροφή και τα όξινα υγρά του στομάχου να επιστρέψουν πίσω στον οισοφάγο. Στα άτομα που έχουν παλινδρόμηση οξέος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ), ο ΚΟΣ χαλαρώνει όταν δεν πρέπει ή γίνεται αδύναμος και δεν «κλείνει» σφιχτά. Υπάρχει και άλλοι λόγοι ωστόσο που επιτρέπουν στο περιεχόμενο του στομάχου να ανέβει στον οισοφάγο. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ελέγχεται από διάφορα νεύρα και ορμόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τρόφιμα, φάρμακα αλλά και ορισμένα συναισθήματα όπως άγχος ή θυμός,  να καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας την παλινδρόμηση οξέος.

Οι παρακάτω παράγοντες επιβαρύνουν την κατάσταση και είναι στο χέρι σας να αλλάξουν:

* Ορισμένα τρόφιμα. Ο καφές, το τσάι, το κακάο, τα ποτά τύπου κόλα και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα και διεγείρουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Οι μέντες και η σοκολάτα, που συχνά απολαμβάνουμε ως επιδόρπιο, μπορεί να καταστήσουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, χαλαρώνοντας περαιτέρω τον ΚΟΣ. Επιπλέον τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα συμβάλλουν στην καούρα, ενώ για κάποιους το ίδιο επιβαρυντικά είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν πρόβλημα με τα εσπεριδοειδή ή τα προϊόντα ντομάτας, τα οποία ερεθίζουν την επένδυση του οισοφάγου. 

* Συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Το πώς τρώτε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. Η παράλειψη του πρωινού ή του μεσημεριανού γεύματος και στη συνέχεια η κατανάλωση ενός τεράστιου γεύματος στο τέλος της ημέρας μπορεί να αυξήσει την πίεση στο στομάχι και την πιθανότητα παλινδρόμησης. Το ίδιο ισχύει κι όταν ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

* Κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Επιπλέον, μπορεί παράλληλα να καταπιείτε αέρα μαζί με τον καπνό κάτι που αυξάνει την πίεση στο στομάχι, διευκολύνοντας έτσι την παλινδρόμηση. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον ΚΟΣ

* Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και εμφάνιση καούρας. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αύξηση βάρους αυξάνει τον κίνδυνο συχνών συμπτωμάτων ΓΟΠΝ. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων διαστέλλει το στομάχι, ωθεί το περιεχόμενο προς τα πάνω προς τον οισοφάγο και χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

* Φάρμακα. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να επιβαρύνουν την καούρα.  Τα από του στόματος αντισυλληπτικά ή τα μετεμμηνοπαυσιακά ορμονικά σκευάσματα που περιέχουν προγεστερόνη είναι γνωστοί ένοχοι. Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιμπουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου. Άλλα φάρμακα - όπως η αλενδρονάτη, που χορηγείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης - μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Τέλος ορισμένα αντικαταθλιπτικά, βρογχοδιασταλτικά, ηρεμιστικά καθώς και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση χαλαρώνοντας τον ΚΟΣ.
Πηγή: Harvard Health Publishing, Harvard Medical School.

Θυμηθείτε!

Στο pharm16.gr 40 χρόνια τώρα είμαστε στο πλευρό σας με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της υγείας σας! Χρήσιμα βοηθήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: μέσα από το on line chat, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (211-2143 503, 210-6919892 ) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία: στην οδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ




4894 Πόντοι
48.94€




* Οι πληροφορίες του άρθρου στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωσή σας και δεν υποκαθιστούν τη θεραπευτική αγωγή του ιατρού σας. Μην τροποποιείτε και μην διακόπτετε τη φαρμακευτική σας αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.



Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00