Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Μπορεί μια πολυβιταμίνη να κρατήσει τον εγκέφαλό σας υγιή;

Μπορεί μια πολυβιταμίνη να κρατήσει τον εγκέφαλό σας υγιή;
Είναι αλήθεια ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους με την καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί μέσα από μια νέα έρευνα!

Εκατομμύρια άνθρωποι σ΄όλο τον κόσμο παίρνουν μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα, είτε για να  καλύψουν ενδεχόμενη έλλειψη κάποιου απαραίτητου θρεπτικού συστατικού, που δεν λαμβάνουν μέσα από τι διατροφή τους, είτε γιατί θέλουν να βοηθήσουν περαιτέρω την άμυνα του οργανισμού τους ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, βελτιώνοντας την υγεία του εγκεφάλου ή ρυθμίζοντας το μεταβολισμό. Και μπορεί η έρευνα ακόμη να συνεχίζεται1, ωστόσο, οι ερευνητές αφήνουν πολλά αισιόδοξα μηνύματα με τα συμπεράσματά τους, ιδιαιτέρως, όσον αφορά το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το ερώτημα, που απασχόλησε λοιπόν πρόσφατα τους ειδικούς, μέσα από μια νέα μελέτη τους2, ήταν:

"Μπορεί η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας;"

Οι μέχρι τώρα επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου είναι περιορισμένες στα γνωστά... όπως τακτική άσκηση, διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή, με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας -τακτικές που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων άνοιας, όπως άνοια λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Πέρα απ΄αυτά τα μέτρα –κοινής λογικής-, δεν φαίνεται να υπάρχουν φάρμακα ή άλλα μέσα και θεραπείες που να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα, λένε οι ερευνητές, γι' αυτό και συνεχίζουν την έρευνά τους, εστιάζοντας σε ορισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικά. Σε πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer's and Dementia3, περισσότεροι από 2.200 εθελοντές ηλικίας 65 ετών και άνω έλαβαν τυχαία, για διάστημα τριών ετών, εικονικό φάρμακο ή κακάο ή πολυβιταμίνη. Η πολυβιταμίνη που επιλέχθηκε για αυτή τη μελέτη ήταν η Centrum Silver, που περιέχει 27 βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά σε διαφορετικές ποσότητες.

Όταν αναλύθηκαν γνωστικά τεστ στο τέλος της δοκιμής, όσοι έλαβαν κακάο δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση. 
Αλλά όσοι έλαβαν μια πολυβιταμίνη είχαν βελτιωμένα αποτελέσματα στα τεστ:
  • συνολικής εγκεφαλικής λειτουργίας (ειδικά στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο)
  • μνήμης
  • εκτελεστικής λειτουργίας (όπως να σχεδιάζουν το πρόγραμμα ή να θυμούνται οδηγίες) 
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τρία χρόνια χρήσης πολυβιταμινών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία έως και 60%. Σημειωτέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν κυρίως λευκοί (89%), είχαν μέση ηλικία 73 ετών και περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες (60%). Οι ειδικοί παρακολούθησαν την εξέλιξή τους για μικρό διάστημα δηλαδή τριών ετών, ωστόσο, επρόκειτο για τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή δοκιμή, η οποία, θεωρείται ότι πιο ισχυρό σαν σχέδιο μελέτης.

Πρέπει όλοι να παίρνουμε πολυβιταμίνες;

Σίγουρα η μελέτη αυτή από μόνη της, δεν αρκεί για να συσταθεί σαν οδηγία η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών στα άτομα όλων των ηλικιών. Μπορεί ενδεχομένως, τα οφέλη για τους ηλικιωμένους που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη να οφείλονταν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που μπορεί να είχαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες –οι ειδικοί δεν το γνωρίζουν αυτό, γιατί δεν ήταν μέρος της μελέτης τους. Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, έτσι ώστε να καταλήξουν ως προς το ποιοι είναι περισσότερο πιθανό να ωφεληθούν από τη λήψη πολυβιταμινών, ποια δόση είναι η βέλτιστη και ποια μέρη της πολυβιταμίνης είναι πιο σημαντικά. Απαιτούνται επίσης δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Σημαντική επίσης ήταν και επισήμανση των επιστημόνων ότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, που φάνεται στις έρευνες, με την πρόληψη της άνοιας. Πρόκειται για δυο διαφορετικές πτυχές, καθώς, ως προς την πρόληψη της άνοιας χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, ώστε οι ισχυρισμοί να συνοδεύονται και από ισχυρά επιστημονικά στοιχεία. Αυτός είναι ένας λόγος που αυτή η νέα μελέτη είναι σημαντική – σε αντίθεση με μια προηγούμενη τυχαιοποιημένη δοκιμή που είχε γίνει παλαιότερα με εικονικό φάρμακο4 Εάν επιβεβαιωθεί η νεότερη αυτή μελέτη, τότε ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι ισχυρισμοί είναι έγκυροι και έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων.

Η συμβουλή μας!

Είναι δικαιολογημένο, όταν η καθημερινότητα και τα προβλήματα πιέζουν, όταν εργαζόμαστε αρκετές ώρες περιορίζοντας την κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητές μας, να νιώθουμε πνευματική κόπωση και το μυαλό  να… κολλάει!. Δεν πρέπει ξεχνάμε ωστόσο, ότι εάν βλέπουμε ότι έχουμε συχνά συμπτώματα όπως: έλλειψη συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης, πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε με το γιατρό την αιτιολογία τους. Πολλές φορές όμως η λύση μπορεί να είναι πολύ απλή, αφού ανάμεσα στα πιθανά αίτια είναι η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων διατροφικών στοιχείων, όπως π.χ. βιταμινών Β ή σιδήρου! Οπότε, βελτιώνοντας την διατροφή ή και ενισχύοντας την με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού ή του φαρμακοποιού, η κατάσταση βελτιώνεται.  Ωστόσο, δεν πρέπει να λειτουργούμε μόνοι, λαμβάνοντας αυθαίρετα αποφάσεις, κάνοντας αυτοδιάγνωση. Ο γιατρός μας, και μόνον αυτός, μπορεί να διευρευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει και αναλόγως να προτείνει λύσεις. 

Ανακαλύψτε στο pharm16.gr εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε διατροφικά στοιχεία που μπορεί να υποστηρίξουν τον οργανισμό και να καλύψουν τυχόν διατροφικά κενά ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου άγχους και πνευματικής κόπωσης.


Πηγές:


 

Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00