Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Πώς θα νηστέψετε με ασφάλεια

Πώς θα νηστέψετε με ασφάλεια
Ποιες είναι οι σωστές επιλογές ώστε η νηστεία να είναι θρεπτικά επαρκής! Πώς θα νηστέψετε σωστά ώστε να επωφεληθείτε, δηλαδή να ενισχύσετε τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού χωρίς να φτάσετε σε ακρότητες και θρεπτικές ελλείψεις;

Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Παρά τις αρκετές απαγορεύσεις και την εγκράτεια στις ποσότητες, η νηστεία μπορεί να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων αλλά και πολλούς συνδυασμούς. Το μυστικό είναι να είναι ισορροπημένη –όχι στερητική, ώστε να μην δημιουργηθούν θρεπτικές ελλείψεις, π.χ. σε σίδηρο ή ασβέστιο, αλλά και ούτε και με υπερβολές στις ποσότητες που μπορεί να εκτινάξουν τον δείκτη της ζυγαριάς κι όχι μόνο, πόσω μάλλον εάν δεν γίνει σωστά και την Κυριακή του Πάσχα συνεχίσουμε απτόητοι να τρώμε σε ποσότητες τον οβελία. Δείτε λοιπόν μερικές υγιεινές προτάσεις και πάρτε ιδέες για το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα ή κρίθινο παξιμάδι με ταχίνι ή σπιτικό μούσλι (νιφάδες βρώμης, ξερά φρούτα και ξηροί καρποί) και φυτικό υποκατάστατο γάλακτος (από σόγια, αμύγδαλο κ.ά.)
Ενδιάμεσα: Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα μαζί με αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: Πάντα σαλάτα λαχανικών (όποια λαχανικά επιθυμείτε, καλύτερα διαφορετικών χρωμάτων, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ωμό σουσάμι, ή ξηρούς καρπούς. Για κυρίως πιάτο προτιμήστε φασόλια ή φακές ή ρεβίθια. Εναλλακτικά, ζυμαρικά (καλύτερα ολικής άλεσης) ή ρύζι (αναποφλοίωτο) ή βραστές πατάτες.
Το απόγευμα: 1 φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι ή λίγη μαύρη σοκολάτα.
Βραδινό: Μικρή φρουτοσαλάτα ή σαλάτα με λαχανικά εποχής ή χορτόσουπα. Καλές επιλογές είναι και οι γαρίδες, οι σουπιές, το χταπόδι και τα καλαμαράκια κονσέρβας, ειδικά όταν συνοδεύονται με χόρτα.

Μικρές και χρήσιμες συμβουλές

Φροντίστε να τρώτε καθημερινά διαφορετικά τρόφιμα, ελέγχοντας την ποσότητα κατανάλωσής τους. Είναι προτιμότερο να κάνετε 3 λιτα γεύματα και ένα-δυο μικρότερα ενδιάμεσα. Μην υπερκαταναλώνετε οποιοδήποτε τρόφιμο επειδή είναι νηστίσιμο και φυσικά μην τσιμπολογάτε ότι βρίσκεται μπροστά σας. Αποφύγετε το τηγάνισμα, το τσιγάρισμα, το υπερβολικό ψήσιμο και την προσθήκη πολλών λαδιών ή λιπαρών σαλτσών και υποκαταστήστε μέρος του αλατιού με αρωματικά βότανα ή χρησιμοποιήστε υποκατάστατο αλατιού. Αν νιώσετε την ανάγκη για κάποιο γλυκό προτιμήστε κάποιο φρέσκο φρούτο ή και αποξηραμένα όπως π.χ. σταφίδες, δαμάσκηνα ή ένα υγιεινό ρόφημα χωρίς γαλακτοκομικά όπως το Healthia, Restart με γεύση βανίλια ή σοκολάτα. Ιδανική λύση και οι μπάρες βρώμης όπως η Royal Bars Μπάρα Βρώμης με βασιλικό πολτό και γεύση κράνμπερι και μαύρη σοκολάτα. Και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Να νηστέψω ή όχι;

Όταν η νηστεία περιλαμβάνει ποικίλες διατροφικές επιλογές, κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων και λιτή πρόσληψη τροφής, δεν κρύβει κινδύνους για τα υγιή άτομα και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών δεικτών υγείας. Ωστόσο είναι προτιμότερο πριν κάνετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στον τρόπο διατροφής να συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, για το εάν μπορείτε ή όχι να ακολουθήσετε πολυήμερη νηστεία και αν ναι, για το πώς ακριβώς θα διαμορφώσετε το διαιτολόγιό σας, ιδιαιτέρως εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή και λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Εάν αμφιβάλλετε για το κατά πόσο καλύπτετε τις ανάγκες σας σε συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία, π.χ. σίδηρο (λόγω αποχής από το κρέας) ή ασβέστιο (αποχή και από τα γαλακτοκομικά), συμβουλευτείτε γιατρό, φαρμακοποιό ή διαιτολόγο για την επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής. Επίσης η λήψη μιας πολυβιταμίνης (με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά κ.ά.) μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη ενδεχόμενων θρεπτικών κενών από το νηστίσιμο διαιτολόγιο σας.

* Οι ιδέες και οι νηστίσιμες προτάσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα αποτελούν ένα ενδεικτικό υπόδειγμα διατροφής για απολύτως υγιή άτομα και δεν υποκαθιστούν τις προσωπικές συμβουλές των ειδικών. Δεν είναι κατάλληλες για εγκύους, θηλάζουσες, υπερήλικες, ασθενείς, άτομα σε φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτική αγωγή, καθώς και για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργικά σε τρόφιμα (π.χ. θαλασσινά ή ξηρούς καρπούς).
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00