Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Νοσήσατε από Covid-19; Οπωσδήποτε, σας ενδιαφέρει!

Νοσήσατε από Covid-19; Οπωσδήποτε, σας ενδιαφέρει!
Ποιο σύνδρομο αποτελεί αυτήν την περίοδο τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί και γιατί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία  (ΕΠΕ) εξέδωσε νέες, αναθεωρημένες οδηγίες για τα άτομα που νόσησαν από COVID-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημεία πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου (Long Covid).

Τι σημαίνει ο όρος «σύνδρομο Long COVID»
Ο όρος αυτός περιλαμβάνει συμπτώματα, σημεία αλλά και επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2. Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) προτείνει την ακόλουθη ορολογία για τις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2:
1. Οξεία COVID-19 (Acute COVID-19):  αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες
2. Συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 (Ongoing symptomatic COVID-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες
3. Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε  εναλλακτική διάγνωση. Ετσι, ο όρος Long COVID περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη συμπωματική COVID-19 και το μετά COVID-19 σύνδρομο.

Χρήσιμη γνώση! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Mount Sinai, ο COVID-19, προσβάλλει όχι μόνο το αναπνευστικό επηρεάζει αλλά και άλλα συστήματα. Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει να ξεκινούν το διαγνωστικό έλεγχο από το αναπνευστικό σύστημα. Εάν δεν αιτιολογηθούν τα συμπτώματα τότε, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί στο καρδιαγγειακό και σε άλλες οντότητες.

2 στους 10 με παρατεταμένο σύνδρομο Covid-19
Σύμφωνα με τον δρ Στυλιανό Κ. Βιττωράκη Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο Υπεύθυνο Ομάδας Εργασίας ΠΦΥ της ΕΠΕ: «με τον όρο παρατεταμένο σύνδρομο. Εκτιμάται ότι περίπου δύο στους δέκα ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, παρουσιάζουν παρατεταμένο σύνδρομο COVID-19. Με την έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου αυτού και την κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και να μετριάσουμε τις επιπλοκές της νόσησης από COVID-19».

            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πείτε αντίο στον ερεθισμό & την δερματίτιδα από τη μάσκα

Η μεγαλύτερη απειλή μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό
Ο δρ Αργύριος Τζουβελέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει: «To Long COVID-19 σύνδρομο αποτελεί στην παρούσα φάση τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Από τον πνεύμονα, η σοβαρότερη επιπλοκή του συνδρόμου, ονομάζεται πνευμονική ίνωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ουλές στο πνευμονικό παρέγχυμα, κατάλοιπα της λοίμωξης από κορονοϊό. Εμφανίζεται σε ποσοστό 10-20% στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ περί τους 4.000 ασθενείς, το μελλοντικό αντίκτυπο του συνδρόμου στη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Πώς αναγνωρίζεται!
Σύμφωνα με την κ. Αφροδίτη Μπούτου MD, MSc, PhD, Συντονίστρια ομάδας εργασίας Φυσιολογία & Παθοφυσιολογία Αναπνευστικού-Πνευμονική Κυκλοφορία-Αποκατάσταση Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο», «οι ασθενείς με Long Covid παρουσιάζουν συχνά:
* εύκολη κόπωση,
* μειωμένη ανοχή στην άσκηση
* δύσπνοια, ακόμα και με φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία.
Η ένταξή τους σε εξειδικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης- πνευμονικής αποκατάστασης που παρέχονται από ομάδα ειδικών σε συγκεκριμένα κέντρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την συμπτωματολογία και την ποιότητα ζωής τους», αναφέρει η επιστήμονας

 Για να διαβάσετε αναλυτικά τις αναθεωρημένες Οδηγίες της ΕΠΕ πατήστε εδώ
 Βρείτε τον Κατάλογο των Πνευμονολογικών Ιατρείων Post Covid σε όλη την Ελλάδα, με αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

         
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς επιλέγουμε αντισηπτικό για το παιδί;

Ακολουθήστε το Blog του οnline φαρμακείου Pharm16.gr για να ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις για τον COVID-19!

Να θυμάστε! Είμαστε δίπλα σας!
Εμείς εδώ στο pharm16.gr είμαστε στο πλευρό σας για να σας προσφέρουμε πολύτιμες συμβουλές και όλα όσα χρειάζεστε για την προστασία σας από τον κορονοϊό: Rapid - Self testμάσκες προστασίας, πολύτιμα διαγνωστικά βοηθήματα (θερμόμετρα, οξύμετρακ.ά.) και φυσικά την πιο μεγάλη γκάμα σε αντισηπτικά γιατί η προστασία σας είναι βασική μας προτεραιότητα!
Αναζητήστε την πλέον αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς στο μπλόγκ μας: pharm16.gr/blog 
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: Μέσα απότο on live chat, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (211-2143 503, 210-6919892) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία στην οδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων 

Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00