Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Πότε και ποιοι χρειάζονται συμπλήρωμα διατροφής;

Πότε και ποιοι χρειάζονται συμπλήρωμα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για όλους. Ωστόσο κάποιες ομάδες πληθυσμού πιθανόν να χρειάζονται κάποιο συμπλήρωμα. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες και τι πρέπει να γνωρίζουν; Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί από την εταιρία Healthia, την αμιγώς ελληνική εταιρία που δημιουργεί πρωτοποριακά συμπληρώματα διατροφής με υψηλή τεχνογνωσία και απόλυτο σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο!

Ποιοι χρειάζονται συμπλήρωμα στη διατροφή τους;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού δεν τρέφεται ισορροπημένα. Λίγο το άγχος της καθημερινότητας, λίγο τα δύσκολα ωράρια αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι οδηγούν στην εύκολη λύση, δηλαδή το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό που σταδιακά οδηγεί στην ανισορροπία και μακροπρόθεσμα δημιουργεί διατροφικά κενά και ελλείψεις. Ανησυχητικές όμως είναι και οι έρευνες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς και τα αποτελέσματά τους κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Μάλιστα, σύμφωνα με μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρωπαϊκές χώρες σε αρκετές περιπτώσεις η διατροφή δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά τον μέσο Ευρωπαίο2,8 Συγκεκριμένα:

* Στο EURRECA project διαπιστώθηκε ανεπάρκεια πρόσληψης σε βιταμίνη C, βιταμίνη D, φολικό οξύ, ασβέστιο, το ιχνοστοιχείο σελήνιο και το ιώδιο9. Επίσης πρόσφατη σύγκριση σε εθνικά επίπεδα έδειξε μεγάλη ανησυχία σχετικά με την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, ενώ σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παρατηρήθηκε χαμηλή πρόσληψη ορισμένων μετάλλων και ορυκτών2 Για παράδειγμα σε έφηβες κοπέλες σε Δανία, Γαλλία, Πολωνία Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο2 παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αυξάνουν το κίνδυνο γέννησης λιποβαρών νεογνών καθώς και υστέρηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου10. Επίσης τα επίπεδα φολικού οξέος είναι σημαντικός παράγοντας για όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν γι΄αυτό και ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη φολικού οξέος πριν τη σύλληψη αλλά και για 12 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Προσοχή όμως: Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πριν προμηθευτούν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.
 
* Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 50–70% των Ευρωπαίων παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D 2,11,12.
Η λήψη της βιταμίνης D γίνεται μέσω της διατροφής καταναλώνοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληκαλσιφερόλη. Δυστυχώς οι τροφές που είναι πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι σχετικά λίγες. Η βιταμίνη D θεωρείται η βιταμίνη του ηλίου, αφού σχηματίζεται στην επιφάνεια του δέρματος μετά την έκθεσή μας στις ακτίνες του ήλιου για περισσότερο από 10 λεπτά χωρίς αντηλιακό. Γι΄ αυτό ίσως και η έλλειψή της είναι πολύ πιο συχνή στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, σε χώρες όπως Αγγλία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες και Σουηδία σε πολλές ομάδες πληθυσμού υπάρχει η σύσταση για λήψη συμπληρώματος. Αλλά και σττην ηλιόλουστη Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D σχεδόν στο 70% του γενικού πληθυσμού. Η λήψη συμπληρώματος διατροφής πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού είναι σημαντική. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς της Healthia στις περιπτώσεις ανεπάρκειας τα συμπληρώματα με συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία 800iu ΔΕΝ θα καλύψουν τα κενά. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο καταναλωτής για το πώς και ποια ώρα πρέπει να λαμβάνει τη Bιταμίνη D για να υπάρχει μέγιστη απορρόφηση. Μπορεί να χρειαστεί λήψη σκευασμάτων όπως η D3 5000iu της Healthia για γρήγορη αποκατάσταση των επιπέδων στο αίμα.  
Παρακάτω θα δείτε ενδεικτικά παραδείγματα από ομάδες πληθυσμού που ενδεχομένως χρειάζονται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

  • Άτομα άνω των 50 - Βιταμίνη D, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ. Ευπαθείς ηλικιωμένοι ενδεχομένως να επωφεληθούν από κάποιο συμπλήρωμα πολυβιταμίνης.
  • Γυναίκες σε παραγωγική ηλικία - Φολικό οξύ, βιταμίνη D, ενδεχομένως σίδηρο
  • Παιδιά κάτω των 5 ετών που δεν τρέφονται σωστά - βιταμίνη A, βιταμίνη C, βιταμίνη D. Εαν δεν έχουν δυσκολία με το φαγητό και τρώνε ποικιλία φαγητών ενδεχομένως δεν χρειάζονται.
  • Θηλάζουσες γυναίκες - Βιταμίνη  D
  •  Άτομα που δεν μπορούν να εκτεθούν στο ήλιο, που δε βγαίνουν συχνά από το σπίτι - Βιταμίνη  D
  • Vegans | αυστηρά χορτοφάγοι - Βιταμίνη Β12, βιταμίνη D2
Λίγα λόγια για τη Healthia (https://healthia.gr
Η Healthia είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής με παγκόσμιο όμως προσανατολισμό. Οι τρεις βασικοί άξονες που την χαρακτηρίζουν είναι: -1. Βαθιά γνώση των ανθρώπινων πρωταρχικών αναγκών 2. Απόλυτος σεβασμός στη φύση 3. Υψηλή τεχνογνωσία. Όραμα της είναι η επιστροφή όλο και περισσότερων ανθρώπων σε έναν τρόπο ζωής που θα αναδεικνύει τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού που δυστυχώς σήμερα λείπουν από τον δυτικό τρόπο ζωής.

Πηγές:
European Commission, Food supplements section
2. Mensink GB, Fletcher R, Gurinovic M, et al. (2012). Mapping low intake of micronutrients across Europe. British Journal of Nutrition 14:1-19.
• EUFIC Review (2009). Food-Based Dietary Guidelines in Europe.
8.Troesch B (2012)Dietary surveys indicate vitamin intakes below recommendations are common in representative Western countries. British Journal of Nutrition108(4):692-8.
• EU project EURRECA website.
• 10. Radlowski EC & Johnson RW (2013). Perinatal iron deficiency and neurocognitive development. Frontiers in Human Neuroscience 7:585.
• 11 Ovesen L, Andersen R & Jakobsen J (2003). Geographical differences in vitamin D status, with particular reference to European countries. Proceedings of the Nutrition Society 62(4):813-821.
• 12. Pérez-López FR, Brincat M, Erel CT, et al. (2012). EMAS position statement: Vitamin D and postmenopausal Health. Maturitas 71:83-88.

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη τους
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00