Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 🌍

Close search
Αναζήτηση
BLOG
author image

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ντουλάπι;

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στο ντουλάπι;
Είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους μας και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που καραδοκούν τα τροφιμογενή νοσήματα! Γενικά τα ωμά τρόφιμα δεν μένουν ποτέ εκτός ψυγείου.  Άλλα συσκευασμένα προϊόντα  μπορούν να διατηρούν και καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον αλλά μέχρι κάποια ημερομηνία. Ας δούμε ποια είναι αυτή!

Σαν γενική αρχή να θυμάστε ότι θα πρέπει να αποθηκεύετε  τα προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο στις συνθήκες που υποδεικνύουν οι οδηγίες της συσκευασίας, στην αρχική τους συσκευασία (καλά κλεισμένη) ή σε αεροστεγή δοχεία, ανάλογα τι υποδεικνύει ο κατασκευαστής.

Διατήρηση σε καθαρό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον.
  • Αλεύρι: 6-12 μήνες το λευκό, 1-3 μήνες το ολικής αλέσεως
  • Βότανα: Από 3 μήνες έως και 3 χρόνια (ανάλογα με το βότανο)
  • Γάλα εβαπορέ: Αν δεν καταναλωθεί μόλις ανοιχτεί, πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο καλύτερα σε γυάλινο μπουκάλι και να καταναλώνεται άμεσα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική: Μέχρι 2 χρόνια
  • Ζάχαρη μαύρη: 4-6 μήνες
  • Ζυμαρικά: Συσκευασμένα 1,5-2 χρόνια. Μετά το άνοιγμα ο χρόνος συντήρησής τους μειώνεται στο μισό
  • Καφές: Μέχρι 2 χρόνια συσκευασμένος, εάν ανοιχτεί καλό είναι να καταναλώνεται εντός 15-20 ημερών γιατί μετά χάνει το άρωμά του
  • Κονσέρβες: Κλειστές μέχρι την ημερομηνία που γράφει η συσκευασία, εφόσον αυτή δεν έχει αλλοιωθεί. Όταν ανοιχτούν, τοποθετούνται στο ψυγείο και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν (και κυρίως όχι μακρύτερα των 5 ημερών).
  • Μέλι: Περίπου 1 έτος
  • Μπαχαρικά ολόκληρα: 2-5 χρόνια
  • Μπαχαρικά σε σκόνη: Από 6 μήνες έως και 3 χρόνια
  • Ξηροί καρποί: Οι συσκευασμένοι μέχρι την ημερομηνία λήξης, οι χύμα αναλόγως του είδους τους έως και 3 μήνες, - εάν  έχουν κέλυφος μέχρι και το διπλάσιο χρόνο-, οι πιο λιπαροί (π.χ. καρύδια, πεκάν, φιστίκια) χαλούν ευκολότερα και είναι προτιμότερο να διατηρούνται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Όσπρια: Περίπου 1 έτος, γιατί μετά βράζουν δύσκολα
  • Πίτες για σουβλάκι: 2 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής
  • Ρύζι: Το συσκευασμένο περίπου 1 έτος, το χύμα μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αγορά του
  • Φρούτα αποξηραμένα, συσκευασμένα: Μέχρι την ημερομηνία λήξης τους κλειστά, μετά το άνοιγμα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο όπου εκεί διατηρούνται για 3-7 ημέρες
  • Ψωμί τοστ συσκευασμένο: Μέχρι την ημερομηνία λήξης εφόσον δεν έχει ανοιχθεί, εάν ανοιχθεί τοποθετείται στο ψυγείο.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ…

 «Ανάλωση πριν»,  σημαίνει ότι τα προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται  μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
 «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν», το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί και λίγες ημέρες μετά, εφόσον δεν έχει αλλοιωθεί.
Κι ακόμη διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Μετά το φαγητό, ψύχετε γρήγορα όλα τα μαγειρεμένα και ευπαθή τρόφιμα. Γιατί; Οι μικροοργανισμοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, εάν το τρόφιμο είναι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικώς μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά, σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας; 
Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και των τροφικών δηλητηριάσεων είναι διάρροια και εμετοί, ευτυχώς όμως σε μικρή διάρκεια. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση θα πρέπει αρχικά να φροντίσουμε να ενυδατώσουμε σωστά τον οργανισμό, λόγω της απώλειας υγρών και αλάτων από το σώμα, προκειμένου να εξασφαλίζουμε ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Που σημαίνει ότι καταναλώνουμε με μέτρο νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά. Μετά τις 48 ώρες μπορούμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να λαμβάνουμε στερεά τροφή, κυρίως υδατάνθρακες χωρίς πολλές φυτικές ίνες και χωρίς καθόλου σάλτσες (ιδανικά είναι λαπάς, μανέστρα, κριθαράκι, φρυγανιές κ.ά.)

Αναζητήστε στο Pharm16.gr προϊόντα συμμάχους στην πρόληψη της γαστρεντερίτιδας, όπως αντιβακτηριακά κρεμοσάπουνα και μπάρες σαπουνιού καθώς και προϊόντα ενίσχυσης του οργανισμού στις περιπτώσεις διάρροιας και εντερικών διαταραχών, όπως ηλεκτρολύτεςπροβιοτικά και πρεβιοτικά για την αποκατάσταση της μικροβιακής εντερικής χλωρίδας στις περιπτώσεις οξείας διάρροιας. 


* Οι αναφερόμενες πληροφορίες στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωση σας και δεν αποτελούν προτάσεις για πρόληψη ή θεραπεία νοσηρών καταστάσεων χωρίς την έγκριση του γιατρού, ούτε υποκαθιστούν τις συμβουλές ή την αγωγή που αυτός θα υποδείξει. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Ενημερωθείτε από κάποιον ειδικό υγείας ιατρό ή φαρμακοποιό για την ορθολογική χρήση τους. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.

Pharm 16 free shipping icon
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ