Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 🌍

Close search
Αναζήτηση
BLOG
author image

Σιγά τ' αβγά! Βάψτε τα & απολαύστε τα με ασφάλεια!

Σιγά τ αβγά! Βάψτε τα & απολαύστε τα με ασφάλεια!
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και σύμφωνα με την παράδοση βάφουμε κόκκινα αβγά! Ας δούμε λοιπόν τι  πρέπει να προσέξουμε όταν τα αγοράζουμε, ποια πρέπει να επιλέξουμε και γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε να διαβάζουμε την ετικέτα της συσκευασίας τους ή εάν είναι χύμα ποιες ενδείξεις πρέπει να προσέχουμε ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους!

Το αβγό αποτελεί πραγματικά μια από τις λίγες φυσικές τροφές που μας προσφέρουν τόσα πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά και οι βιταμίνες Β, ιδίως η χολίνη, που είναι σημαντικά για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο αλλά και αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βοηθούν στην ενίσχυση της όρασης και στην προφύλαξη των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και ότι έχουν λίγες θερμίδες, αποτελολυν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και καλύπτουν το 75% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β12  και σε μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό σε βιταμίνες Α, D, E, B2, φολικό οξύ, φώσφορο και σίδηρο… Εεε, δεν είναι να αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο θρεπτικά!

Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά τους!

*   Τα συσκευασμένα αυτά θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους τις απαραίτητες από τη νομοθεσία πληροφορίες όπως κατηγορία αβγών, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης, αριθμό ωοσκοπικού ελέγχου, όνομα και διεύθυνση παραγωγού.
*    Εάν τα αβγά είναι βιολογικής προέλευσης ή οι κότες έχουν τραφεί με ειδικό τρόπο (π.χ. αποκλειστικά με φυτικές τροφές) πρέπει να υπάρχει η ανάλογη επισήμανση από το φορέα πιστοποίησης.
*    Όσον αφορά τα αυγά που πωλούνται χύμα στις λαϊκές αγορές,  θα πρέπει στο σημείο πώλησης πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
*   Σε κάθε περίπτωση προσέχετε το κέλυφος να μην είναι ραγισμένο, σπασμένο ή λερωμένο –καθώς μπορεί να έχουν μολυνθεί με μικρόβια-, τα αβγά να είναι στεγνά και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
*    Προσοχή μην πλύνετε τα αβγά όταν τα αποθηκεύετε καθώς έτσι επιταχύνεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η αλλοίωσή τους. Εάν χρειάζεται απλώς σκουπίστε με ένα νωπό πανί.
*    Με το άνοιγμα της συσκευασίας διατηρήστε τα στο ψυγείο στο ψηλότερο/ψυχρότερο ράφι και όχι στο μεσαίο ή στα ράφια της πόρτας και σίγουρα μακριά από τροφές με έντονες οσμές ή άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα, για την αποφυγή επιμολύνσεων -κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα.
*    Η ημερομηνία λήξης των φρέσκων αβγών, αυτή που αναγράφεται και στη συσκευασία, δηλαδή 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής. Τα σφιχτά βρασμένα αβγά διατηρούνται στο ψυγείο μια εβδομάδα με το κέλυφός τους ή 1-2 ημέρες όταν είναι καθαρισμένα.
*    Πριν και μετά τη χρήση αυγών πλένετε καλά τα χέρια σας!

Το κόλπο για να δείτε εάν είναι φρέσκο!

Ένας απλούστατος για αντιληφθείτε τη φρεσκότητα του αβγού είναι να το βάλετε σε μια λεκάνη ή δοχείο με ελαφρά αλατισμένο νερό. Εάν είναι πολύ φρέσκο θα μείνει στον πάτο και σε οριζόντια θέση, αν είναι παλαιότερο ημερών θα ανασηκώνει την πλατιά του άκρη, ενώ αν είναι μπαγιάτικο θα επιπλέει. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να σπάσετε το αβγό σε ένα πιάτακι και να παρατηρήσετε το ασπράδι του όσο ασπράδι γίνεται πιο νερουλό και διαχέεται και το σχήμα του κρόκου γίνεται πιο επίπεδο τόσο λιγότερο φρέσκο είναι.

Κι όσο για τη χοληστερίνη...
... Παρά την υψηλή περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερίνη,τόσο, έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση ενός αβγού με τον κρόκο του, στα πλαίσια μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού. Επειδή όμως ένα 1 μεσαίο αβγό περιέχει περί τα 160 mg χοληστερίνης, ενώ ένα μεγάλο περί τα 190 mg, εάν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι ανεβασμένα, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να τρώτε τα αβγά και για τον τρόπο παρασκευής τους.

Στο Pharm16.gr 40 χρόνια τώρα είμαστε στο πλευρό σας με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της υγείας σας! Χρήσιμα βοηθήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας: μέσα από το on line chat, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (211-2143 503, 210-6919892 ) αλλά και στα φυσικά μας φαρμακεία: στην οδό Δημητσάνας 16 και Πανόρμου 21 κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων.

Αναζητήστε την πλέον αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση στο μπλόγκ μας: pharm16.gr/blog 

 

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.
Pharm 16 free shipping icon
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ