Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Τσάι Μatcha & η συμβολή του στην οξείδωση λίπους στην άσκηση

Τσάι Μatcha & η συμβολή του στην οξείδωση λίπους στην άσκηση
Εάν από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα σ’ όλο τον κόσμο, το τσάι Matcha, βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων χάρη στις αντιοξειδωτικές, κι όχι μόνο ιδιότητές του! Τι είναι αυτό το τσάι γιατί έχει αποκτήσει τόσους πολλούς και φανατικούς οπαδούς και ποια είναι  η συμβολή του στην οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

Το 2016 υπολογίστηκε ότι περίπου το 13% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί από το 1975. Έχει αναγνωριστεί ως κύριος παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, μεταβολικών, πνευμονικών και μυοσκελετικών παθήσεων, καθώς και ψυχολογικών διαταραχών και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας διάφορες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.  Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φυτικά συστατικά και πως αυτά σχετίζονται με την απώλεια σωματικού βάρους. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 15% των ενηλίκων έχει χρησιμοποιημένα φυτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής για μείωση του σωματικού τους βάρους.

Το Τσάι Matcha και οι ιδιότητές του

Το τσάι [Camellia sinensis L. Kuntze (Theaceae)] είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα σ’ όλο τον κόσμο. Το τσάι Matcha, είναι ένα ιδιαίτερο είδος πράσινου τσαγιού που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις ιαπωνικές τελετές τσαγιού. Διαφέρει από το πράσινο τσάι όσον αφορά τις συνθήκες καλλιέργειας και την επεξεργασία παραγωγής. Τα οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού προκύπτουν από την παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, με αποτελέσματα η αντιοξειδωτική τους ικανότητα να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των βιταμινών, όπως οι βιταμίνες C και E, η καροτίνη και η τοκοφερόλη. Οι κύριες δραστικές ενώσεις του τύπου κατεχίνης που περιέχονται είναι η Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η επιγαλλοκατεχίνη (EGC), η γαλλική επικατεχίνη (ECG) και η επικατεχίνη. Οι κατεχίνες που προέρχονται από το τσάι επιδεικνύουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση λόγω της ικανότητάς τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύουν την αποτοξινωτική δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Η πρόσληψη της κατεχίνης επιγαλλοκατεχίνη και της καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την οξείδωση του λίπους που προκαλείται από την άσκηση. Σε πρόσφατη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε εξετάστηκε η επίδραση των ροφημάτων πράσινου τσαγιού Matcha στις μεταβολικές, φυσιολογικές και αντιληπτές επιδράσεις έντασης κατά τη διάρκεια του γρήγορου περπατήματος.  Φάνηκε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού Matcha μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους που προκαλείται από την άσκηση στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν πραγματοποιείται τακτικό γρήγορο περπάτημα με περιόδους 30 λεπτών ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους, οι μεταβολικές επιδράσεις του Matcha δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται.

Μίχου Εύη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1.       Kochman J. et al. (2021), Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review, Μοlecules, 26, 85.
2.       Elimat T. et al. (2022), A Prospective Non‑Randomized Open‑Label Comparative Study of The Effects of Matcha Tea on Overweight and Obese Individuals: A Pilot Observational Study.
3.       Willems Μ. et al (2018), Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females, Inernational  Journal of Sport Nutrition Exercise Metabolism: 28(5):536-541.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00