Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Φάε άφοβα το αβγό σου!

Φάε άφοβα το αβγό σου!
Ανακαλύψτε τη μοναδική θρεπτική αξία των αβγών, διαλύστε τους μύθους που τα συνοδεύουν και απολαύστε τα  χωρίς ενοχές! Κι ακόμη βρείτε απαντήσεις σε απορίες σας όπως: πώς τα συντηρούμε, πώς καταλαβαίνουμε αν είναι φρέσκα…

Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος όμως η διατροφική αξία των αβγών είναι μεγάλη και μάλιστα είναι πολύτιμα για όλες τις ηλικίες μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά  που είναι σημαντικά για τη λειτουργία και την προστασία του οργανισμού: τα πολυακόρεστα λιπαρά και οι βιταμίνες Β, ιδίως η χολίνη, είναι σημαντικά για το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, ενώ τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη βοηθούν στην ενίσχυση της όρασης και στην προφύλαξη των ματιών από εκφυλιστικές παθήσεις  που έρχονται με την πάροδο της ηλικίας.

Τι να διαλέξω: Ασπράδι ή κρόκο;

Και τα δύο μαζί αποτελούν το καλύτερο «διατροφικό δίδυμο». Το ασπράδι έχει υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες ανώτερες και από το κρέας, οι οποίες  αφομοιώνονται εύκολα και  περιέχουν όλα τα τα βασικά αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός. Ο κρόκος διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο σε βιταμίνες, όπως Α, B2, φολικό οξύ, χολίνη, Β12, D και E, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως φώσφορος και σίδηρος, αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη, ζεαξινθίνη) αλλά και σε φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη.

Πώς θα καταλάβω εάν είναι φρέσκο; 

Εαν κάθε φορά που αγοράζετε αβγά αναρωτιέστε για το κατα πόσον είναι φρέσκα, σάς έχουμε τον πλέον απλό τρόπο δού ένας απλός τρόπος για να το καταλάβετε! Βάλτε το αβγό σε ένα μπολάκι με κρύο νερό και δείτε...
* Παραμένει στον  πάτο και σε οριζόντια θέση; Είναι ολόφρεσκο!
* Ανασηκώνει την πλατιά του άκρη; Δεν είναι μπαγιάτικο, αλλά είναι κάποιων ημερών!
* Επιπλέει; Εμ ναι είναι μπαγιάτικο!
Κι ενας άλλος τρόπος! Σπάστε το αβγό σε ένα πιάτακι και δείτε το ασπράδι του: όσο πιο νερουλό γίνεται και όσο διαχέεται τόσο λιγότερο φρέσκο είναι.

Πώς θα βράσω τα αβγά χωρίς να σπάσουν;

Καταρχήν δεν πρέπει να βράζετε ποτέ τα αβγά αμέσως μόλις τα βγάλετε από το ψυγείο. Αντίθετα τα αφήνετε περίπου 30 λεπτά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή εάν βιάζεστε βουτήξτε τα σε χλιαρό νερό. Εάν τα θέλετε σφιχτά υπολογίστε ότι χρειάζονται γύρω στα 8 με 10 λεπτά βράσιμο. Ενα κόλπο για να βεβαιωθείτε ότι έβρασαν είναι να ακουμπήσετε το αβγό στον μπάγκο της κουζίνας και να το στριφογυρίσετε – το  σφιχτό, θα στριφογυρίσει αρκετές φορές, ενώ το εντελώς ωμό, δεν θα ολοκληρώσει ούτε μία περιστροφή.

Και πώς θα τα ξεφλουδίσω χωρίς να παιδεύομαι;

Μα είναι απλό! Μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα κρυώστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης ή απλώς αφήστε τα για 5 λεπτά σε κρύο νερό

Πόσο διατηρούνται τα αβγά στο ψυγείο;

Η ημερομηνία λήξης των φρέσκων αβγών, αυτή που αναγράφεται και στη συσκευασία είναι 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής, οπότε και δεν πρέπει να καταναλώνονται.  Τα σφιχτά βρασμένα αβγά διατηρούνται στο ψυγείο μια εβδομάδα όταν είναι με το κέλυφός τους και 1-2 ημέρες όταν είναι καθαρισμένα.

Εχω χοληστερίνη! Μήπως να μην τρώω καθόλου αβγά;

Για πολλά χρόνια είχαν «κακή φήμη» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τού κρόκου τους σε χοληστερίνη. Ωστόσο, έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση ενός αβγού με τον κρόκο του, στα πλαίσια μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού. Επειδή όμως ένα 1 μεσαίο αβγό περιέχει περί τα 160 mg χοληστερίνης, ενώ ένα μεγάλο περί τα 190 mg, εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να τρώτε τα αβγά και για τον τρόπο παρασκευής τους.

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00