Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Οστεοαρθρίτιδα: Έτσι θα προστατευτείτε!

Οστεοαρθρίτιδα: Έτσι θα προστατευτείτε!
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση των αρθρώσεων που αναπτύσσεται λόγω της καταστροφής του χόνδρου της άρθρωσης. Ο χόνδρος είναι ένας λείος ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών κάθε άρθρωσης. Ο υγιής χόνδρος λοιπόν, επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν το ένα σε σχέση με το άλλο, καθώς και να απορροφά τις πιέσεις που εφαρμόζονται σε μία άρθρωση προστατεύοντας την από την βλάβη. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο, διόγκωση, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας;

Υπάρχουν 5 κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αρθρίτιδα:
  • Φύλο: οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα συχνά με πιο σοβαρά συμπτώματα.
  • Ηλικία: η αρθρίτιδα είναι συχνότερη στα ηλικιωμένα άτομα.
  • Οικογενειακό ιστορικό: αν κάποιο άτομο στην οικογένειά σας έχει αρθρίτιδα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσετε αρθρίτιδα.
  • Παχυσαρκία: όταν έχετε αρκετά παραπανίσια κιλά υπάρχει αυξημένη φόρτιση των αρθρώσεων σας.
  • Τραύμα: το παλαιό τραύμα μιας αρθρώσεως μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε αρθρίτιδα.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σε πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τη συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα των περιφερικών αρθρώσεων, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι: το γυναικείο φύλο και η ηλικία 50 ετών και άνω αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου και των χεριών, ενώ η παχυσαρκία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου. Το νέο εύρημα ήταν ότι και το  χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, πιθανόν λόγω άγνοιας όσον αφορά τα προληπτικά μέσα ή και λόγω της επαναλαμβανόμενης επιβάρυνσης και καταπόνησης των γονάτων μεταξύ των ατόμων αυτών.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
Ο τρόπος ζωής (π.χ. υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση) μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις αλλά και να καθυστερήσει την εξέλιξη της πάθησης. Επίσης, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πρόοδό της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Ελληνικό Ιδρυμα Ρευματολογίας τα κύρια συμπτώματα και κλινικά σημεία της οστεοαρθρίτιδας είναι:
  • Πόνος, που έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν εμφανίζεται κατά την ανάπαυση ή το κάθισμα, παρά μόνο στις κινήσεις της άρθρωσης ή όταν η άρθρωση φέρει το βάρος του σώματος, όπως π.χ. η άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου.
  • Δυσκαμψία της άρθρωσης, δηλ. δυσκολία στη κίνησή της μετά από ακινησία
  • Διόγκωση της άρθρωσης, η οποία έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι “σκληρή” στην ψηλάφηση, είναι δηλ. οστικής προέλευσης.
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης, που αναπτύσσεται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.
  • Μερικές φορές η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι συνεχώς ή κατά περιόδους ασυμπτωματική, δηλ. να μην εμφανίζει συμπτώματα, όπως π.χ., συμβαίνει πολύ συχνά με την οστεοαρθρίτιδα των χεριών. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις της δεν χρειάζεται φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή παρά μόνο ένα πρόγραμμα ασκήσεων.

Mείνετε συντονισμένοι για να διαβάσετε το Β' μέρος του άρθρου μας με τα πιο χρήσιμα βοηθήματα του pharm16.gr που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο αλλά και να βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υγιείς, ευέλικτες αρθρώσεις!

* Οι πληροφορίες του άρθρου στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωσή σας και δεν υποκαθιστούν τη θεραπευτική αγωγή του ιατρού. Αναζητήστε εξατομικευμένες συμβουλές πριν επιλέξετε και χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μη συνταγογραφούμενο βοήθημα για τις αρθρώσεις, ειδικά εάν είστε έγκυος ή θηλάζουσα, παρουσιάζετε αλλεργίες, λαμβάνετε φάρμακα ή έχετε οποιοδήποτε συνυπάρχουσα πάθηση (π.χ. του πεπτικού). Μην τροποποιείτε και μην διακόπτετε τη φαρμακευτική σας αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00