Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Πώς η ηλικία επηρεάζει τη συγκέντρωση!

Πώς η ηλικία επηρεάζει τη συγκέντρωση!
Όσο περνούν τα χρόνια δεν τρέχουμε τόσο γρήγορα όσο στην εφηβεία. Το ίδιο όμως ισχύει και με τη γνωστική δύναμη του εγκεφάλου μας—δηλαδή την ικανότητά μας να μαθαίνουμε, να θυμόμαστε και να επιλύουμε προβλήματα. Ναι, αυτή η ικανότητα επιβραδύνεται με την ηλικία. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανακαλέσουμε στη μνήμη κάποια γεγονότα ή ακόμη και να μοιράσουμε την προσοχή μας σε δύο ή περισσότερες δραστηριότητες ή πηγές πληροφοριών. Όλες αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν και την ικανότητά μας να εστιάσουμε και να συγκεντρωθούμε σε κάτι –συνεπώς η προσοχή μας αποσπάται πιο εύκολα απ΄ότι σε νεότερη ηλικία.

Τι συμβαίνει;

Η απώλεια ακοής που συχνά συνοδεύει τη γήρανση, δυσκολεύει να ακούσουμε το συνομιλητή μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε θορυβώδες περιβάλλον. Κι επειδή η ακοή απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση, ακόμη και η ήπια απώλεια της ικανότητας εστίασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατανόηση της ομιλίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν αλλαγές, όσον αφορά στη συγκέντρωσή τους, καθώς μπαίνουν στα 50 και στα 60 τους χρόνια. Και μπορεί αυτές οι μεταβολές να προκαλούν αναστάτωση, παρόλα αυτά όμως τα περισσότερα προβλήματα μνήμης και σκέψης που σχετίζονται με την ηλικία δεν οφείλονται σε εγκεφαλική νόσο, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, αυτό που φαίνεται για πρόβλημα μνήμης μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζει μια ενδεχομένως πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας, κωδικοποίησης και ανάκτησης νέων μνημών εξαιτίας της μειωμένης προσοχής. Ωστόσο,παρότι με την πάροδο του χρόνου ο εγκέφαλος μας μοιάζει να είναι πιο αργός στην μάθηση και στην ανάκτηση νέων πληροφοριών, εν τούτοις η ικανότητά μας να κατανοούμε, να σχηματίζουμε λογικά επιχειρήματα και να έχουμε σωστή κρίση παραμένει ανέπαφη.

Μπορώ να βελτιώσω την κατάσταση;

Συχνά πολλοί από τους παραπάνω περιορισμούς είναι αναστρέψιμοι και σχετίζονται με τον ανεπαρκή ή μη ποιοτικό ύπνο μπορεί όμως να οφείλονται και σε δομικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε. Οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την επεξεργασία της μνήμης, όπως ο ιππόκαμπος και ιδιαίτερα οι μετωπιαίοι λοβοί, υφίστανται ανατομικές και νευροχημικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Ετσι, όσο μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουμε, να επεξεργαστούμε και να ανακαλέσουμε νέες πληροφορίες. Η φυσική φθορά που συνοδεύει τη γήρανση μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη συγκέντρωση. Επομένως, όχι μόνο μαθαίνουμε πιο αργά νέες πληροφορίες αλλά μπορεί επίσης να δυσκολευόμαστε να τις ανακαλέσουμε καθώς δεν τις μάθαμε πλήρως εξαρχής. Επιπλέον, με την ηλικία μειώνεται και η ικανότητα να εκτελούμε κάποιες εργασίες που περιλαμβάνουν την εκτελεστική λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να αντισταθμίζουν αυτές τις αλλαγές, συχνά βασιζόμενοι στη συνήθεια και καταβάλλοντας επιπλέον προσπάθεια για να επικεντρωθούν στις νέες πληροφορίες που προσπαθούν να μάθουν. Τέλος αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι και οι πόνοι που βιώνουν οι ηλικιωμένοι -και τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους-,  μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συγκέντρωση.

Ας δώσουμε τροφής τον εγκέφαλό μας

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν διαπιστώσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι βιταμίνες στη νευροπροστασία – δηλαδή στη διαφύλαξη των νευρικών κυττάρων από οξειδώσεις, χημικά και εσωτερικές αντιδράσεις του εγκεφάλου. Η Βιταμίνη Ε για παράδειγμα διακρίνεται για την αντιοξειδωτική της δράση. Σημαντική επίσης είναι και η δράση της Βιταμίνης C αλλά και όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ακόμη, έχει αποδειχτεί η δράση του φολικού οξέος, του σεληνίου και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Όμως, είναι δύσκολο να δώσουμε στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες αυτών των ουσιών μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα όταν το ζητούμενο είναι η θεραπευτική τους δράση. Για να πάρουμε δηλαδή, την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης Ε, θα πρέπει να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες κρέατος κάτι που ξέρουμε ότι είναι επιβλαβές. Γι’ αυτό συνήθως, προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων των βιταμινών και των άλλων στοιχείων στις σωστές ποσότητες, ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε όλα αυτά όμως, είναι σημαντικό να δοθούν οδηγίες από τον γιατρό ή το φαρμακοποιό, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα βοηθήματα, στις ενδεδειγμένες  δόσεις και σε τακτά διαστήματα, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ανακαλύψτε στο Pharm16.gr εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, πλούσια σε διατροφικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Χρήσιμη γνώση! Δεν αφήνουμε το μυαλό μας να «σκουριάσει»! Διάβασμα, γράψιμο, σταυρόλεξα, κουίζ, εκμάθηση νέων πραγμάτων, αλλά και όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες προάγουν τις νοητικές λειτουργίες και διατηρούν το μυαλό σε φόρμα σε κάθε ηλικία.
* Οι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων διατροφής και υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη τους
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00