Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Κοροναϊός: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε σε 8 ερωτήσεις & απαντήσεις!

Κοροναϊός: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε σε 8 ερωτήσεις & απαντήσεις!
Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ποια είναι τα συμπτώματα; Υπάρχει εμβόλιο; Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ενημερωθείτε και προστατευτείτε!

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ ΣΕ 8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και πώς μας… προέκυψε;

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι Κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σχετικά με συρροή περιστατικών πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα. Στις 7/1 ανακοινώθηκε η απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο. Ο νέος ιός, ο οποίος πήρε το προσωρινό όνομα 2019-nCoV, ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, στην οποία ανήκουν ιοί που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά και άλλοι που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV. Περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα και άλλες χώρες στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στη Β.Αμερική. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πώς μεταδίδεται;

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή φτερνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).

Ποια συμπτώματα προκαλεί;

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή/και θάνατο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη των μέχρι τώρα κρουσμάτων.

Υπάρχει εμβόλιο για το νέο κοροναϊό;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο που να προσφέρει προστασία έναντι των κοροναϊών, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα κάνει ήδη προσπάθειες για την Παρασκευή του  – ωστόσο χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρις ότου να είναι έτοιμο δεδομένου ότι χρειάζεται να γίνουν πρώτα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πως αντιμετωπίζεται η λοίμωξη;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κοροναϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Προσφάτως, μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κινέζους και Αμερικανούς ειδικούς σχετικά με δοκιμή πειραματικής θεραπείας που έχει αναπτύξει για τον ιό Εμπολα ενάντια στον νέο κοροναϊό.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Οι ειδικοί συνιστούν τα ίδια μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχα, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Συγκεκριμένα:
Για την υγιεινή των χεριών:
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών).
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη (οι ειδικοί από το Υπουργείο Υγείας έχουν συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη οδηγία και στα προληπτικά μέτρα στα σχολεία προτείνοντας μάλιστα το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης)

Για την υγιεινή του Αναπνευστικού:

  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.


Πρόκειται να ταξιδέψω σε περιοχές της Κινας με κρούσματα από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV) τι πρέπει να προσέξω;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για να προστατευτείτε από αναπνευστική λοίμωξη από το νέο κοροναϊό στη διάρκεια του ταξιδιού σας συνιστάται: Η αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής όπως πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο διάλυμα, κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος και αποφυγή της χειραψίας  και της επαφής των χεριών με το στόμα τη μύτη και τα μάτια. Επίσης να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας) και να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Ταξίδεψα σε περιοχές με κρούσματα από το νέο κοροναϊός ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Αν εντός 14 ημερών εμφανίσετε πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας και ενημερώστε τον για το πρόσφατο ταξίδι σας ή επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο τηλ 210 5212054 και 210-521200.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα υγείας στο pharm16gr/blog


* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00