Ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν τα προσθέσουμε στη διατροφή μας, μπορούμε να προστατευθούμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και από ένα σωρό άλλες καταστάσεις και παθήσεις, ειδικά εάν έχουμε ήδη κλείσει τα
65 χρόνια; Μην αναρωτιέστε! Διαβάστε το άρθρο μας και δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί είτε είστε
γυναίκα, είτε
άντρας!
Μείνετε μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα , μην τρώτε τόσο πολύ κόκκινο κρέας, περιορίστε το αλάτι... Αυτές είναι από τις ποιο συνηθισμένες συμβουλές που ακούτε από το γιατρό σας ειδικά εάν είστε άνω των 65 ετών! Κι όμως υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που όταν τα καταναλώνουμε μπορούμε να προλάβουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας! Δείτε ποια είναι και βάλτε τα στο πιάτο σας!
Οι διατροφικές «απαγορεύσεις» αυξάνονται με την πάροδο των ετών όμως αυτό που κυρίως συνιστούν γιατροί και διαιτολόγοι είναι η προσθήκη στη διατροφή θρεπτικών τροφίμων που θα τροφοδοτήσουν το σώμα μας με τα απαραίτητα για τη ηλικία μας θρεπτικά συστατικά!
Οι 4 καλύτερες τροφές που πρέπει να καταναλώνετε, αν είστε άνω των 65 ετών!
* Σολομός
Νούμερο ένα στη λίστα είναι ο άγριος σολομός, ειδικά αυτός σολομός που αλιεύεται με άλλα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα και οι σαρδέλες.
Γιατί:
Γιατί τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν μια «υπερδύναμη» για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας! Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για
Αλτσχάιμερ. Μελέτες δείχνουν μάλιστα ότι η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) - μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης καθώς μεγαλώνουμε. Επίσης ο σολομός είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που είναι πλούσια σε
βιταμίνη D –και όπως είναι ήδη γνωστό τα περισσότερα άτομα άνω των 65 ετών δεν λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη D- μια σημαντική βιταμίνη, της οποία η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε ασθενέστερα οστά και σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων!
Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο και σέσκουλα είναι πραγματικός θησαυρός για τον οργανισμό ειδικά όταν καταναλώνονται από άτομα των 65 ετών.
ΓΙΑΤΙ:Γιατί τα πράσινα φυλλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε
λουτεΐνη,
βιταμίνη Κ, φολικό οξύ -όλα τους εξαιρετικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και της όρασης! Σύμφωνα με μια μελέτη τα άτομα που καταναλώνουν μια μερίδα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα έχουν πιο αργό γνωστικής απώλειας – σαν να είναι 11 χρόνια νεότεροι! Η δε λουτεΐνη και η βιταμίνη Κ βοηθούν κι αυτές με τη σειρά τους στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της όρασης!
-
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα είναι γνωστό ότι προσφέρουν πάρα πολλά στον οργανισμό και είναι ήδη γνωστά για τη συνεισφορά τους στην απώλεια βάρους (καθώς αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα). Ο ρόλος του όμως είναι σημαντικό για ολόκληρο τον οργανισμό.
ΓΙΑΤΙΤροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι (π.χ. chia και λιναριού) είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα, επιμένουν οι διαιτολόγοι κι αυτό γιατί η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να αποτρέψει τη
δυσκοιλιότητα και να βοηθήσει στη μείωση της
LDL «κακής» χοληστερόλης. Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να λαμβάνουμε; Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς οι άντρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα και οι γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας στα 21 γραμμάρια. Επίσης μια ακόμη ιδιότητα των φυτικών ινών, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις υπερβάλλοντος σωματικού βάρους, είναι ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα μπορούν επίσης να προάγουν έναν υγιή μεταβολισμό!
-
Βατόμουρα, φράουλες και σμέουρα!
Επόμενα στη λίστα είναι τα μούρα, συγκεκριμένα τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, τα οποία είναι πλούσια σε
αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο.
ΓΙΑΤΙ:
Μια μεγάλη μελέτη με 16.000 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φρούτων όπως βατόμουρα, φράουλες και γενικώς φρούτα που ανήκουν στην «κατηγορία» των μούρων μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης έως και κατά 2,5 χρόνια! Επίσης τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα μούρα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης. Ένα εξτρα συν επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι τα τα μούρα είναι πλούσια σε
βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν υποστηρίζει την
υγεία των μυών και των αρθρώσεων ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος τα φρούτα αυτά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα φρούτα που σημαίνει ότι η κατανάλωση τους δεν θα προκαλέσει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πηγές: