Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Διαβητικό πόδι: Ζήστε «γλυκιά ζωή» αλλά χωρίς προβλήματα!

Διαβητικό πόδι: Ζήστε «γλυκιά ζωή» αλλά χωρίς προβλήματα!
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη είναι επιρρεπείς σε προβλήματα ποδιών (όπως τραυματισμούς και μολύνσεις. Τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορείτε να τα προλάβετε όλα αυτά αρκεί να ακολουθείτε ευλαβικά τον 12λογο για την πρόληψη βλαβών στα πόδια που προτείνουν οι ειδικοί!

Ζήστε «γλυκιά ζωή» αλλά χωρίς προβλήματα!

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να φροντίζετε τη ρύθμιση του σακχάρου σας, κι αυτό γιατί ο αρρύθμιστος διαβήτης και οι παρατεταμένες περίοδοι υψηλού σακχάρου στο αίμα  συνδέονται με μακροπρόθεσμες επιπλοκές σε διάφορα όργανα του σώματος όπως στην καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια… Και βέβαια οι πάσχοντες από διαβήτη γνωρίζουν ότι εξαιτίας της νευροπάθειας και της κακής κυκλοφορίας του αίματος στα άκρα κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή μόλυνση. Το «διαβητικό πόδι» όπως ονομάζεται, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο πόδι του διαβητικού (από τον αστράγαλο και κάτω) εξαιτίας της περιφερικής νευροπάθειας (βλάβης στα νεύρα) ή και της περιφερικής αγγειοπάθειας (αλλοιώσεις των αρτηριών) σε συνδυασμό με κάποιον τραυματισμό του ποδιού που δεν έγινε αντιληπτός –μιας και ο ασθενής δεν αισθάνεται τα επώδυνα ερεθίσματα. Έτσι ακόμη και ένας μικροτραυματισμός, όπως π.χ., από ένα στενό παπούτσι, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη και βαθιά πληγή (έλκος) που αν δεν προληφθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό. Τι πρέπει να προσέξει ο διαβητικός ασθενής, ώστε να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει έγκαιρα κάθε σοβαρό πρόβλημα που θα του προκύψει στα κάτω άκρα;

Ο Δωδεκάλογος για την πρόληψη βλαβών στα πόδια των ατόμων με διαβήτη
Διαβάστε παρακάτω τις πρακτικές συμβουλές που προτείνουν οι ειδικοί από την Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.)

1. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με κάλτσες μέσα στο σπίτι
2. Φοράτε άνετα παπούτσια - παπούτσια με χοντρό πάτο, με βαθύ, ευρύ πέλμα και αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να νιώθετε άνετα τα δάχτυλά σας και αρκετό πλάτος στην περιοχή του «κουτεπιέ». Το ιδανικό παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, για να κρατά σταθερό το πόδι – δεν ενδείκνυνται τα παπούτσια χωρίς κορδόνια γιατί προκειμένου να κρατήσουν σταθερό το πόδι πρέπει να δεθούν περιορίζοντας το πόδι κι αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού του. Προτιμήστε τα αθλητικά παπούτσια και όχι παπούτσια με τακούνια.
3. Όταν πρόκειται να αγοράσετε νέα παπούτσια προτιμήστε τις απογευματινές ώρες και όχι το πρωί (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί). Μια καλή ιδέα είναι να σχεδιάσετε σε ένα χαρτόνι το αποτύπωμα του πέλματός σας σε όρθια θέση και να το τοποθετήσετε στα καινούργια παπούτσια (δείτε έτσι, αν το αποτύπωμα χωράει άνετα στον πάτο του παπουτσιού). Επίσης στην αρχή φορέστε τα καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες.
4. Ελέγχετε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λ.π.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.
5. Όχι στις σφιχτές κάλτσες. Προτιμήστε πάντα καθαρές μαλακές κάλτσες χωρίς ραφές ειδικά σχεδιασμένες για το διαβητικό πόδι
6. Πλένετε τα πόδια καθημερινά και φροντίστε να τα στεγνώνετε προσεχτικά ιδιαίτερα στις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.
7. Ελέγχετε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα χρησιμοποιώντας ακόμη και ένα καθρέφτη για να παρατηρήσετε προσκεκτικά περιοχές που δεν είναι εύκολα ορατές ή ζητήσετε τη βοήθεια ενός τρίτου. Ελέγξτε τυχόν: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.
8. Αν ανακαλύψετε οτιδήποτε επουδενί δεν προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι αλλά ενημερώνετε άμεσα το διαβητολόγο σας.
9. Δεν αφαιρείτε ποτέ κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα αλλά απευθύνεστε σε εξειδικευμένο προσωπικό (ποδολόγο-ποδοθεραπευτή, εξειδικευμένο γιατρό ή νοσηλευτή)
10. Στη διάρκεια του μπάνιου αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό. Ιδανικό είναι το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, 0- δοκιμάστε το νερό της μπανιέρας ή του ντους με τον αγκώνα σας πριν κάνετε ζεστό μπάνιο. Επίσης μην τοποθετείτε τα πόδια σας πολύ  κοντά σε φωτιά και θερμάστρες
11. Αντιμετωπίστε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ειδική κρέμα για ενυδάτωση. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και να οδηγήσει στη δημιουργία πληγών.
12. Κόβετε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε λίμα και να λιμάρετε τα νύχια, παρά να τα κόβετε οι ίδιοι με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Επίσης είναι προτιμότερο η περιποίηση των νυχιών να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα (ποδολόγο-ποδοθεραπευτή, εξειδικευμένο νοσηλευτή).
  
Σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό

  • Πόδι που πονά
  • Πόδι που άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό)
  • Πόδι που είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του)
  • Άσχημη οσμή στα πόδια
  • «Φουσκάλες» ή μικρές πληγές.
Προλάβετε τις επιπλοκές

Σύμφωνα με πολλές μελέτες με την εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων, τα έλκη ποδιών στα άτομα με διαβήτη μπορεί να μειωθούν σε ένα ποσοστό που φθάνει και το 80%. Το pharm16.gr βρίσκεται στο πλευρό σας με την πιο πλήρη κι ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού!

Διαβάστε περισσότερα στο Βlog του Pharm16.gr
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00