Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Διαβήτης & άσκηση! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Διαβήτης & άσκηση! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Όλοι μπορούμε να ωφεληθούμε από την σωματική άσκηση, εάν όμως πάσχετε από διαβήτη, τότε είναι πιο σημαντική για εσάς. Δείτε γιατί αλλά και τι πρέπει να προσέχετε! Σύμφωνα με τους ειδικούς η άσκηση συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, τη μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνοντας συγχρόνως και την ποιότητα της ζωής των ατόμων με διαβήτη. Για να είναι όμως επωφελής, χρειάζονται:
*σωστός προγραμματισμός,
* σωστή ένταση αλλά και
* αναπροσαρμογή της δίαιτας, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες και να αποτραπεί ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμικού επεισοδίου!

Ποια άσκηση είναι κατάλληλη;
Η καθοδήγηση από το γιατρό είναι κι εδώ σημαντική. Σε γενικές γραμμές όμως σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ):

* Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) συνιστάται μέτριας ή έντονης έντασης αερόβια άσκηση, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα (συνεχώς ή διακεκομμένα σε δεκάλεπτες ή δεκαπεντάλεπτες περιόδους), το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα.

* Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του (ΣΔτ2) συνιστάται αερόβια άσκηση μέτριας έντασης τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Αντί αυτής μπορεί να γίνεται έντονη άσκηση διάρκειας 75-90 λεπτών την εβδομάδα. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, με μεσοδιαστήματα όχι πέρα των 2 ημερών χωρίς άσκηση. Επίσης η αναερόβια άσκηση (αντιστάσεων, ενδυνάμωσης –ελεύθερα βάρη, ειδικά μηχανήματα που προβάλλουν ρυθμιζόμενη αντίσταση) -μπορεί να συμπληρώνει την αερόβια, προσφέροντας επιπλέον οφέλη. 

Προσοχή στις οδηγίες!
Το είδος, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της άσκησης  πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι απολύτως εξατομικευμένα, ανάλογα με τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες που τυχόν έχει. Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες της ΕΔΕ:
Σε ασθενείς που αντιμετωπίζονται με ινσουλίνη ή ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα η μείωση της γλυκόζης που επιφέρει η άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή και αρκετό χρόνο μετά
απ’ αυτήν και πρέπει να γίνεται προειδοποίηση για τυχόν εμφάνιση νυκτερινής υπογλυκαιμίας.  Επίσης, πριν από την άσκηση ενδείκνυται η μέτρηση γλυκόζης αίματος και αν είναι <100 mg/dl συνιστάται ή λήψη υδατανθράκων.
Άτομα τα οποία πρόκειται να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα έντονης άσκησης, πρέπει να εκτιμώνται κατάλληλα πριν από την έναρξη του προγράμματος, αναφορικά με κινδύνους σχετιζόμενους με το καρδιοαγγειακό σύστημα, περιφερική αρτηριοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια και νευροπάθεια (περιφερική ή του αυτονόμου
νευρικού συστήματος) με κατάλληλες προσαρμογές του προγράμματος.

Τι να προσέχετε!
Η άσκηση αντενδείκνυται εάν ο διαβήτης σας δεν είναι καλά ρυθμισμένος και μέχρι να ρυθμιστεί, και επίσης όταν υπάρχουν σοβαρές αγγειακές ή δερματικές επιπλοκές στα κάτω άκρα ή παρουσία αμφιβληστροειδοπάθειας ή νεφροπάθειας πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.

Προσέξτε τα πόδια σας!
Έλκη ή άλλες πληγές στα πόδια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για όλα τα διαβητικά άτομα, αλλά ιδίως τα μεσόκοπα και τα ηλικιωμένα. Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρήσετε το δέρμα των ποδιών σας υγιές  στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης κατά την άσκηση και να μειώσετε τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές. Επικοινωνήστε με το φυσικό φαρμακείο του pharm16.gr (στην οδό Δημητσάνας 16, κοντά στο μετρό των Αμπελόκηπωνκαι ενημερωθείτε για τις ΔΩΡΕΑΝ εξέτασεις των ποδιών σας & ποδολογικό έλεγχο που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα  από εξειδικευμένο ποδολόγο.

Δείτε ποια συμπτώματα πρέπει να σημάνουν συναγερμό  σε περίπτωση που πασχετε από διαβήτη, ενημερωθείτε και λάβετε άμεσα τα μέτρα σας! Εμείς εδώ, στο pharm16.gr, ευαισθητοποιημένοι και πάντα στον παλμό των εξελίξεων και των νέων δεδομένων, βρισκόμαστε στο πλευρό σας για να σας προσφέρουμε πολύτιμες συμβουλές, δωρεάν εξέταση των ποδιών σας κι ακόμη υποστήριξη μέσα από την πιο πλήρη κι ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων για την παρακολούθηση,  φροντίδα του διαβήτη και του διαβητικού ποδιού, αλλά και μέσα από τα εμπεριστατωμένα και άρθρα μας στο Βlog του Pharm16.gr

Κοροναϊός: Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με διαβήτη
Τα σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να παίρνεις αψήφιστα!
Διαβητικό πόδι: Υγεία στα άκρα
Πάρτε τον έλεγχο του διαβήτη στα χέρια σας Β' ΜΕΡΟΣ
* Ρυθμίστε εύκολα και σωστά το σάκχαρό σας Α' ΜΕΡΟΣ

* Οι αναφερόμενες πληροφορίες στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωση σας και δεν αποτελούν προτάσεις για πρόληψη ή θεραπεία νοσηρών καταστάσεων χωρίς την έγκριση του γιατρού, ούτε υποκαθιστούν τις συμβουλές ή την αγωγή που αυτός θα υποδείξει.

Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00