Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 59.00€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο.

Close search
Αναζήτηση
BLOG

Eίναι Κοροναϊός ή κάτι άλλο; Αλλεργία, άσθμα, κρυoλόγημα, γρίπη...

Eίναι Κοροναϊός ή κάτι άλλο; Αλλεργία, άσθμα, κρυoλόγημα, γρίπη...
Είναι COVID-19, γρίπη, κρυολόγημα, εποχική αλλεργία, άσθμα; Μάθετε με ποια κριτήρια θα συγκρίνετε τα συμπτώματα του COVID-19 με άλλες ασθένειες, ενημερωθείτε για το πώς πρέπει να πράξετε ανάλογα με την περίπτωση και, φυσικά, δείτε πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό.

Πριν το 2020 ίσως να μην ανησυχούσατε τόσο όταν νιώθατε ένα απλό γαργάλημα στο λαιμό, ή μια μικρή δυσφορία στο στήθος. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ακόμη και το παραμικρό σημάδι δυσκολίας στην αναπνοή, σάς κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι η αρχή του COVID-19, της ασθένειας που έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να περιμένουμε όλοι πότε θα έρθει η σειρά μας για το εμβόλιο για να νιώσουμε μια κάπως μεγαλύτερη σιγουριά.

Πώς μπορούμε όμως να διακρίνουμε τι συμβαίνει;

Δεν είναι και τόσο εύκολη η υπόθεση κι αυτό γιατί, όπως λέει ο δρ Ashish Jha, πρώην δ/ντης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Harvard και νυν πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Παν/μιου Brown, «πολλά από τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη και για μένα δύσκολο να πω, μόνο με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή, εάν είναι COVID-19 ή πρόκειται για γρίπη.

Εάν λοιπόν νιώθετε κάποια συμπτώματα, πριν προβείτε σε βιαστικά συμπεράσματα, ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά των πιο συνηθισμένων ασθενειών και πώς διαφέρουν από τον Κοροναϊό, έτσι ώστε να κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες.

COVID-19

Ο COVID-19 είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική αναπνευστική πάθηση που προκαλείται από έναν τύπο ιού (κοροναϊός) που ονομάζεται SARS-CoV-2. Είναι εξάδελφος του κοινού κρυολογήματος, αλλά οι συνέπειές του είναι πολύ πιο σοβαρές: νοσηλεία, διαρκείς επιπλοκές και θάνατος.
Χαρακτηριστικά: Απώλεια γεύσης και όσφρησης (με απουσία ρινικής συμφόρησης), πυρετός, βήχας, δύσπνοια και μυϊκοί πόνοι.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, συμφόρηση, ρινική καταρροή, ρίγη, πονοκέφαλος, κόπωση και απώλεια όρεξης.
Σημείωση: Ορισμένα μολυσμένα άτομα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα COVID-19, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν την ασθένεια.

ΓΡΙΠΗ

Η γρίπη είναι μια πολύ μεταδοτική αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της γρίπης A, B ή C. Εποχικές εξάρσεις της γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση από τους ειδικούς έχει δείξει ότι στην Ελλάδα η δραστηριότητά της συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Χαρακτηριστικά: Πυρετός, μυϊκοί πόνοι και βήχας.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, συμφόρηση, ρινική καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση, απώλεια όρεξης.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ της από τον COVID-19: Η γρίπη συνήθως δεν προκαλεί δύσπνοια.

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Το κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα) είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκληθεί από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς (συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών ή των ρινοϊών). Είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα.
Χαρακτηριστικά: Συμφόρηση, ρινική καταρροή, βήχας και πονόλαιμος.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Πυρετός, μυϊκοί πόνοι και κόπωση.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ του από τον COVID-19: Το κρυολόγημα δεν προκαλεί δύσπνοια, πόνους στο σώμα, ρίγη ή απώλεια όρεξης και συνήθως δεν προκαλεί πυρετό.

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Η εποχική αλλεργία δεν είναι… ιός. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια ουσία (όπως η γύρη των δέντρων, αγριόχορτων ή ζιζανίων, σπόρια μούχλας, τα οποία αναπτύσσονται όταν ο καιρός είναι βροχερός ή έχει υγρασία), σαν να επρόκειτο για επικίνδυνη απειλή για τον οργανισμό. Οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχικές, διαρκούν για εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το αλλεργιογόνο.
Χαρακτηριστικά: Ρινική καταρροή, βουλωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια, δακρύρροια, φτέρνισμα, συμφόρηση.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Απώλεια όσφρησης εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ τους από τον COVID-19: Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονική κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονή στις διόδους του αέρα. Οι αεραγωγοί στενεύουν και δυσκολεύουν την αναπνοή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ότι μπορεί να είναι COVID-19. «Το άσθμα μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά είναι μια ξεχωριστή περίπτωση», λέει ο Δρ Jha.
Χαρακτηριστικά: Ο συριγμός (ένας ήχος σφυρίγματος καθώς ο αέρας αποβάλλεται- τα λεγόμενα «γατάκια»), δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και επίμονος βήχας.
Άλλα πιθανά συμπτώματα: Μια σοβαρή κρίση άσθματος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική, έντονη δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, αίσθηση γρήγορων παλμών, εφίδρωση, και μπλε αποχρωματισμός των χειλιών και των νυχιών.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ του από τον COVID-19: Το άσθμα δεν προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, διάρροια, συμφόρηση, απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, ρινική καταρροή, ρίγη, κεφαλαλγία, κόπωση ή απώλεια όρεξης.

Τι πρέπει να κάνετε

Δεν χρειάζεται να υποδυθείτε τον… ήρωα/ηρωίδα υπομένοντας τα συμπτώματα. Η εποχή που διανύουμε είναι διαφορετική γι΄αυτό καλέστε το γιατρό σας, περιγράψτε του τα συμπτώματά σας, ειδικά εάν ταιριάζουμε αυτά του COVID-19 ή της γρίπης. Ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει ένα τεστ ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ * H μάσκα, τα είδη της και πώς θα την διαλέξετε! 
                                  * Μάθετε πώς να πλένετε τη μάσκα σωστά!

                                  * Εξουδετερώστε το… 99,9% των βακτηριδίων!
                                  * Όλα όσα πρέπει να ξέρεις, πριν και αφότου κάνεις το εμβόλιο  κατά του Covid-19!

Ενημερωθείτε σωστά και μην αφήνετε τον πανικό και την παραπληροφόρηση να σας αποπροσανατολίζουν σχετικά με τον νέο κοροναϊό! 
Αναζητήστε την πλέον αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση στο μπλόγκ μας: pharm16.gr/blog 
Στο pharm16.gr 35 χρόνια τώρα είμαστε στο πλευρό σας για να σας προσφέρουμε πολύτιμες συμβουλές! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Μέσα απότο on line chat, τα τηλέφωνα επικοινωνίας (211-2143 503, 210-6919892, 210-6465733) αλλά και στο φυσικό μας φαρμακείο στην οδό Δημητσάνας 16, κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων.



Πηγή: Harvard Mecical School, Health Letter https://www.health.harvard.edu/
Pharm 16 free shipping icon
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ Με παραγγελίες άνω των 59€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
 2112143503 8:00 - 17:00